Dominikánská republika získala titul Karibská metropole gastronomie

Dominikánská republika je zemí nádherných pláží, azurového moře i výborné kuchyně. Nově to potvrzuje titul „Karibská metropole gastronomie," kterým se destinace nově  pyšní. Prestižní cenu Dominikánské republice udělila Iberoamerická gastronomická akademie společně s Královskou španělskou akademií gastronomie.

Dominikánská republika se bude na kulinářských festivalech a akcích představovat jako „Gastronomická metropole Karibiku". Rozšíří tak povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpoří i další rozvoj turistického ruchu, a to především v Santo Domingu, které je svou gastronomickou nabídkou proslulé a kde byl v loňském roce dokončen projekt renovace Koloniální zóny.

Jaké pokrmy ochutnat?

Dominikánská republika nabízí celou řadu kulinářských zážitků. Od čerstvě ulovených ryb a mořských plodů přes tradiční kreolské pokrmy až po ty mezinárodní. Místní kuchyně v sobě mísí španělské, africké i původní indiánské vlivy a často se v ní setkáme s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, která dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť.

Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Sancocho, hustá polévka z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa, banánová kaše Mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou, nebo La Bandera z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží.

Tropická ovoce jako papája, maracuja, sladké banány, ananas a mango se konzumují buď ve formě čerstvých šťáv, nebo samostatně a používají se i jako ingredience při přípravě dezertů.

Regionální dobroty

Místní speciality můžete ochutnat podle toho, v jaké části ostrova se právě nacházíte. V Santo Domingu najdete spoustu restaurací nabízejících recepty tradiční i mezinárodní kuchyně obohacené o inovativní způsoby úpravy.

V rybářských vesnicích, jako je např. Bayahibe na jihovýchodním pobřeží či Las Terrenas na Samaná, můžete ochutnat čerstvé mořské plody a vynikající ryby, ke kterým patří marlin, mahi-mahi nebo dorado. Specialitou poloostrova Samaná je pak Pescado con Coco, ryba v kokosové omáčce.

V Dominikánské republice se pěstuje rovněž celá řada plodin, z nichž se vyrábějí nejrůznější pochoutky. Patří mezi ně např. kakao, káva, zázvor a cukrová třtina. Pokud se vydáte na výlet po ostrově, můžete absolvovat prohlídku některé z manufaktur, kde vám předvedou celý proces sklizně, tradiční techniky zpracování i výrobu finálního produktu. Např. v Las Galeras na poloostrově Samaná je možné navštívit naučné centrum, ve kterém se pěstuje organický zázvor. Ve městě San Francisco de Macoris se můžete vydat po stopách kakaa a v Muzeu čokolády v Punta Caně si v rámci exkurze dokonce budete moci připravit vlastní čokoládu.

3.2.2017; TZ: Národní turistický úřad Dominikánské republiky

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Do Mariánských Lázní za pohybem na čerstvém vzduchu

Foto: Mariánské Lázně, MÚ

Mariánské Lázně patří mezi nejvýstavnější lázeňská města v Evropě. Jsou druhými největšími českými...

Zahrádkáři zamíří na prodejní výstavu do Loun

Ilustrační foto: Praha Press

Prodejní a kontraktační výstava jarních trendů zaměřená na úpravu a zařízení interiéru, exteriéru obydlí.

Výstava v Lounech: Není vejce jako Vejce

Výstava v Lounech: Není vejce jako Vejce

Jarní symbolika plodnosti a zrození života, porovnání ptačích nebo třeba pštrosích vajec, a další zajímavosti...

Otevření sezóny 2019 na zámku Karlova Koruna

Otevření sezóny 2019 na zámku Karlova Koruna

Účastněte se otevření sezóny 2019 v malebném barokním zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, který otevírá...

reklama reklama
  • Víno & Golf, Rakousko poblíž hranic, 4* Golf Hotel Veltlin
  • Víno & Golf, Rakousko poblíž hranic, 4* Golf Hotel Veltlin
reklama