Národní zemědělské muzeum se vrací dokumentární výstavou do roku 1895

Národní zemědělské muzeum Praha zahájilo v květnu dokumentární výstavu s názvem Národopisná výstava českoslovanská. Výstava má seznámit návštěvníka s mnohostranným významem a odkazem této slavné historické národopisné výstavy jako důležitým mezníkem či významným podnětem pro různé vědní obory.

Základním cílem Národopisné výstavy českoslovanské v roce 1895 bylo předvést život českého a slovanského lidu. Konala se na stejném místě jako Zemská jubilejní výstava v roce 1891 na výstavišti v pražské Královské oboře. Předcházely jí tři roky přípravných prací v jednotlivých regionech, 170 krajinských výstav a početné národopisné slavnosti. Společně s finančními a organizačními obtížemi byl začátek výstavy posunut na rok 1895.

V úterý 15. května 1895 byla výstava zahájena před pozvanými hosty svatováclavským chorálem a hrabě Vladimír Lažanský pronesl úvodní slovo. Zavzpomínal na Zemskou jubilejní výstavu, připomenul význam Národopisné výstavy českoslovanské a poděkoval všem, kteří se na její přípravě podíleli. Poté se odpoutal od země velký balón s nápisem Národopisná výstava českoslovanská otevřena a v pravé poledne se otevřely brány výstaviště platícím návštěvníkům.

V den zahájení Národopisné výstavy českoslovanské bylo pozváno 7 000 hostů, dalších 2 857 návštěvníků výstavy bylo platících. Za první týden bylo na výstavišti 60 000 osob.

Kontakty: Dokumentární výstavu Národopisná výstava českoslovanská 1895 návštěvníci najdou v malém sále na 1. patře budovy NZM Praha, Kostelní 44, Praha 7 – Letná. Výstava potrvá do 31. 10. 2015.

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Výluka tramvají v úseku Libeňský most – Palmovka pokračuje

Foto: DPP

Z důvodu havarijního stavu části Libeňského soumostí pokračuje do odvolání obousměrné přerušení provozu tramvají...

Krása v detailu. Nová výstava poodkryje tajemství květů

FOTO a kolorování: Eva Tihlaříková/AVČR

Poučná a možná trochu peprná – taková je výstava Tajemství květního vývoje pod drobnohledem v Galerii Věda...

Příspěvek Celního úřadu Praha Ruzyně do státního rozpočtu v roce 2023

foto: Letiště Praha

Fiskální rok 2023 na Celním úřadu Praha Ruzyně.

Praha 1 schválila přidělení dotací

dotace/ÚMČ Praha 1

Dotace na rozvoj občanské společnosti, ochranu kulturního dědictví, a v oblasti sportu.

reklama
reklama
reklama