Praha má rozpočet pro rok 2018

Zastupitelstvo hlavního města Prahy na dnešním zasedání odsouhlasilo zdrojově vyrovnaný rozpočet hlavního města Prahy na rok 2018.

Rozpočet počítá se zdroji v celkové výši 70,3 mld. Kč. Celkový objem výdajů je v částce 70,3 mld. Kč. V příštím roce se předpokládají běžné výdaje v objemu 53,6 mld. Kč a kapitálové výdaje v objemu 16,8 mld. Kč.

„V rozpočtu na rok 2018 počítáme v příjmech s částkou 54,1 mld. korun a ve výdajích s částkou 70,3 mld. korun. Takto vzniklý deficit ale plně profinancujeme tzv. třídou 8 – financování. Jinak řečeno, deficit bude zcela pokryt meziročními převody a zapojením dočasně volných zdrojů hl. m. Prahy k předfinancování státních dotací v oblasti školství a státní správy. Rozpočet je tedy koncipován jako zdrojově vyrovnaný," říká náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

V oblasti běžných výdajů Rada hlavního města Prahy vyčlenila 19,6 mld. Kč na dopravu; 12,9 mld. Kč na školství, mládež a sport. Do oblasti sociální a zdravotnictví půjde 2,6 mld. Kč a na kulturu a cestovní ruch je vyčleněno na běžných výdajích 1,8 mld. Kč.

„Stejně jako v minulých letech počítá rozpočet s dalším snižování zadlužení hlavního města Prahy. Na splacení emitovaných dluhopisů pokračujeme s vytvářením rezervy v objemu 1,2 mld. korun a máme nachystáno 933 mil. korun na pravidelné splátky úvěrů EIB. Dalších 500 mil. korun máme připraveno na případné předčasné splacení jistiny úvěrů EIB. Jsem ráda, že se nám podařilo od roku 2014 snížit čistý dluh Prahy o celých 18,2 Finanční vztahy vůči městským částem byly oproti roku 2017 navýšeny o 268 mil. Kč. Na výkon státní správy byl příspěvek pro MČ navýšen o dalších 47 mil. Kč.mld. Korun," uvedla Eva Kislingerová, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy zodpovědná za přípravu rozpočtu.

Finanční vztahy vůči městským částem byly oproti roku 2017 navýšeny o 268 mil. Kč. Na výkon státní správy byl příspěvek pro MČ navýšen o dalších 47 mil. Kč.

„Přirozené působení trhu nás v dohledné době posune do další fáze ekonomického cyklu. Rovněž se rychle blížíme k okamžiku, kdy Praha začne s realizací finančně velmi náročných staveb. Takto vytvořená dluhová kapacita se bude velice hodit. V rozpočtu jsme našli prostor i pro navýšení odměn učitelů škol zřizovaných městskými částmi, tedy zejména základních a mateřských, v celkové výši 300 mil. korun," uzavírá Kislingerová.

Rozpočet pro rok 2018 počítá zejména s dokončením již rozpracovaných a zahájených investic. Mezi nejvýznamnější položky tak patří dostavba nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod Praha v částce 1,1 mld. Kč, stavební práce související s přípravou trasy metra D (Pankrác – Depo Písnice) v částce 1,7 mld. Kč, či rekonstrukce areálu Výstaviště Praha – Holešovice v částce 350 mil. Kč.

30.11.2017; TZ: MHMP

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Výluka tramvají v úseku Libeňský most – Palmovka pokračuje

Foto: DPP

Z důvodu havarijního stavu části Libeňského soumostí pokračuje do odvolání obousměrné přerušení provozu tramvají...

Krása v detailu. Nová výstava poodkryje tajemství květů

FOTO a kolorování: Eva Tihlaříková/AVČR

Poučná a možná trochu peprná – taková je výstava Tajemství květního vývoje pod drobnohledem v Galerii Věda...

Příspěvek Celního úřadu Praha Ruzyně do státního rozpočtu v roce 2023

foto: Letiště Praha

Fiskální rok 2023 na Celním úřadu Praha Ruzyně.

Praha 1 schválila přidělení dotací

dotace/ÚMČ Praha 1

Dotace na rozvoj občanské společnosti, ochranu kulturního dědictví, a v oblasti sportu.

reklama
reklama
reklama