dTest: Nejčastěji šizené potraviny? Tuzemské masné výrobky

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest.

Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 %, u uzenin propadlo 20 % zboží jako nevyhovující. Rekord v počtu zjištěných nesrovnalostí drží loňský test šunkových salámů, ve kterém pohořelo 40 % testovaných vzorků.

Mezi odhalenými nekalostmi se často objevilo nedodržení deklarovaného obsahu masa, nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin a přítomnost cizích bílkovin ukazující na levnější strojově oddělené maso (separát).

„Nedodržení obsahu masa není bohužel nijak neobvyklým jevem, setkali jsme se s ním téměř ve všech našich testech. Stojí za špatným hodnocením rovné poloviny uvedených výrobků," komentuje častý prohřešek Hana Hoffmannová a dodává: „Největší rozdíl mezi slibovaným a skutečným masným podílem jsme zjistili u Tesco Herkulesu, kterému chybělo 20 % masa. Zajímavé pro nás bylo zjištění, že celkem často výrobci nedodrželi deklaraci zhruba o 16 %, šlo o lovecké salámy Krahulík, Masokombinát Polička, šunkový salám značky Tesco a Pork Luncheon Meat Guding."

Druhým nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin. Tímto parametrem se rozumí množství samotných svalových proteinů bez započítání bílkovin původem ze šlach a vazivové tkáně. Platí, že čím je obsah svalových bílkovin vyšší, tím kvalitnější maso výrobek obsahuje. Limity pro jejich obsah stanovuje vyhláška pro některé typy výrobků, především pro trvanlivé salámy. Vyhlášku nezřídka porušily testované lovecké salámy a salámy herkules.

Prokázaná přítomnost cizích bílkovin potrápila zejména šunkové salámy. Ve dvou z nich laboratoř objevila drůbeží protein, přičemž spotřebitel nebyl na jeho přítomnost etiketou upozorněn, byť to pravidla označování nařizují. Šlo o výrobky Albert Quality šunkový salám a Lidl/ Pikok šunkový salám.

Přehled a hodnocení šizených masných výrobků najdete na https://www.dtest.cz/clanek-6059/podvadeni-v-masnych-vyrobcich.

6.10.2017; TZ: dTest

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Upozornění na podvodné jednání falešné infolinky k eReceptu

Upozornění na podvodné jednání falešné infolinky k eReceptu, foto pixabay.com

Lékaři a lékárníci jsou oslovováni jménem SÚKL, a kromě nabídky připojení k systému za finanční úplatu, jsou...

Odborníci z Masarykovy univerzity připravují unikátní cvičení pro pacienty s nádory krvinek

Odborníci z Masarykovy univerzity připravují unikátní cvičení pro pacienty s nádory krvinek. Foto Masarykova univerzita

Speciální cvičení šité na míru lidem s ukončenou léčbou nádorů krvinek (lymfomů a leukémií) provádějí odborníci...

O změnu zdravotní pojišťovny můžete požádat do konce září

O změnu zdravotní pojišťovny můžete požádat do konce září. Foto pixabay.com

Přemýšlíte o změně zdravotní pojišťovny? Vyberte si takovou, která má uzavřené smlouvy s vašimi lékaři a...

reklama reklama reklama