Poznejte tajemství luštěnin

Luštěniny patří k základním potravinám a jsou nezbytnou součástí zdravého jídelníčku. Jsou velmi chutné, dodávají pocit sytosti a jsou nutričně důležité. Protože jsou luštěniny rostlinnou verzí bílkovin, jsou pro nás vhodnější a stravitelnější. Paradoxem však je, že v českých domácnostech se takřka nevyskytují.

Luštěniny jsou výborným a zcela přirozeným zdrojem bílkovin, respektive aminokyselin, ze kterých se bílkoviny tvoří. Luštěniny sice neobsahují všechny esenciální, nezbytné, aminokyseliny, ale v kombinaci s obilovinami vytvoří kompletní bílkovinu.

Protože však naše tělo neumí vytvářet zásoby aminokyselin, je nutné mít bílkoviny a luštěniny na talíři v jednom jídle. Talíř pak obsahuje vše, co tělo potřebuje. Rostlinná bílkovina z luštěnin je pro tělo podstatně stravitelnější než živočišná (maso, mléko, vejce).

Zdánlivé nevýhody luštěnin

Luštěniny obsahují hůře stravitelné cukry a puriny – nadýmavé látky. Přílišná konzumace luštěnin může zbytečně zatěžovat klouby a ledviny, protože si naše tělo neumí bílkoviny ukládat do zásoby. Tělu může škodit tedy nedostatek, ale i nadbytek bílkovin. Pokud ovšem víme, jak luštěniny uvařit a kolik jich sníst, je vše v pořádku. Luštěniny by měly zastupovat 10% naší stravy.

Jak uvařit luštěniny, aby vás nenadýmaly

Často se setkáváme s tím, že se lidé bojí luštěniny zařadit do svého jídelníčku. Mají strach, že je špatně uvaří, že se jim nafoukne břicho a podobně.

  1. Luštěniny properte a namočte alespoň na 6 hodin do vody. Můžete je namočit večer a uvařit z nich oběd.
  2. Před vařením přeceďte a dejte do nové studené vody.
  3. Luštěniny uvařte v jednom hrnci s kouskem mořské řasy a protinadýmavými bylinkami. Doplníte tak minerály a luštěniny budou stravitelné.
  4. Luštěniny uvařte bez soli, nezměkly by a neprovařily by se. Můžete je osolit na konec, nebo postříkat po dovaření sójovou omáčkou, případně smíchejte s cibulkou orestovanou na oleji spolu se solí.
  5. Luštěniny vařte v běžném hrnci. Pokud však máte tlakový hrnec, zkrátíte tím dobu varu a zvýšíte stravitelnost.
  6. Doba varu je přibližně 30 minut u čočky a přibližně 45 minut u ostatních luštěnin.
  7. Pokud máte problém s nadýmáním, po přivedení k varu zchlaďte luštěniny studenou vodou a vodu vyměňte za novou studenou. Případně luštěniny po přivedení do varu několikrát zkropte přímo v hrnci studenou vodou a znovu přiveďte k varu.
  8. Porce luštěnin pro dospělého odpovídá velikosti jeho dlaně (zhruba 3 lžíce), pro děti úměrně méně.

Jak začít s luštěninami nebo při potížích s dnou a nadýmáním

Konzumaci luštěnin začněte s fazolemi adzuki. Nejen, že jsou léčivé, ale neobsahují nadýmavé látky puriny. Stejně vám poslouží odslupkované luštěniny, například loupaná červená čočka nebo hrách. Většina purinových látek se totiž skrývá ve slupce. Jestliže jste bez potíží strávili fazole adzuki a červenou čočku, vyzkoušejte cizrnu. Ta je taky poměrně chudá na tyto látky.

Stejně tak zařaďte do svého běžného jídelníčku tradiční sójové výrobky (tofu, tempeh, natto, miso).
Pokud dodržíte při vaření doporučené zásady, výsledek vás mile překvapí.

26.1.2017; TZ: Celidia.cz

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Foto: klíště/pixabay

V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější

Foto: Lesy ČR

Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz.

Covid skončil, covidismus zůstal

Ilustrační foto: pixabay.com

Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?

Státní veterinární správa nařídila stáhnout kuřecí se salmonelou

Ilustrační foto: pixabay

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely...

reklama reklama