Švestky vyplavují toxiny z těla
Švestky se využívají do koláčů, ovocných knedlíků, ke kompotování, na povidla a po zkvašení se z nich pálí destiláty, nejoblíbenější je moravská slivovice. Švestky ale mají navíc kvality, o kterých mnozí z nás nevědí.
Toto ovoce obsahuje velké množství pektinů, jablečnou kyselinu, tříslovinu a vlákninu. Vláknina ze švestek vás zasytí, pomáhá při hubnutí a při vstřebávání cukrů. Průměrně dle druhu švestek je obsah cukru od 7 do 15 gramů na 100 gramů tohoto ovoce. Obsahují velké množství antioxidantů, více než jiné ovoce, proto působí na zlepšování imunity.
Široké spektrum využití pro naše zdraví
Švestky obsahují komplex vitamínů B a vitamin E. Mají tak vliv na kvalitu kůže a vlasů, posilují imunitu. Podporují výkonnost, zklidňují nervy a jsou vhodné při menopauze. Důležitý je také obsah minerálů jako jsou draslík, vápník, železo, fosfor i hořčík, které chrání před osteoporózou.
Pomáhají udržovat dobrou hladinu cholesterolu v krvi i snížit vysoký tlak. V lidovém léčitelství se zralé švestky používaly proti zácpě, sušené švestky pro čištění krve a střev. Nově se sušené švestky využívají při dietě díky schopnosti vyplavovat toxiny z těla.
2.3.2017; Stanislava Nopová
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.
Covid skončil, covidismus zůstal
Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?
Státní veterinární správa nařídila stáhnout kuřecí se salmonelou
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely...