Vitamín D je v prevenci osteoporózy zásadní
Osteoporóza, neboli řídnutí kostí, je chronické, postupující onemocnění kostry. Charakterizované je úbytkem kostní hmoty a poruchami stavby kostí s následným zvýšením jejich křehkosti a vyšším rizikem zlomenin. Pouze 1 % české populace má ale dostatek vitamínu D z přijímané stravy.
Při příležitosti Světového dne proti osteoporóze 20. 10. Česká lékárnická komora (ČLnK) upozornila na rizika tohoto nenápadného onemocnění a informovat veřejnost o možnostech prevence. Podle Státního zdravotního ústavu dostatek vitamínu D ze stravy má pouze 1 % české populace, naprostá většina Čechů by tak měla prevenci osteoporózy aktivně řešit. Se správnou volbou vhodné formy vitamínu D nebo dalšími preventivními opatřeními proti vzniku osteoporózy pomůže lidem i jejich lékárník.
Křehkým kostem zabrání vitamín D a pravidelný pohyb
Osteoporóze je samozřejmě vhodné předcházet vhodnou životosprávou. Nikoliv však při prvních projevech onemocnění, ale primárně již v dětském a pubertálním věku.
„Prvním pravidlem je správné složení stravy s dostatkem vápníku, vitamínu D a ostatních důležitých prvků. Pro udržování zdravých a pevných kostí je podstatný také pravidelný tělesný pohyb, odpovídající zdravotnímu stavu. Ne vždy je nutné v rámci prevence užívat léky, často stačí pouze úprava životního stylu a stravování," popisuje preventivní opatření osteoporózy Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., viceprezident ČLnK.
Češi mají vitamínu D málo. Jeho tvorba v kůži je pro nás nedostatečná
„Vitamín D se sice přirozeně tvoří v kůži, a přestože k jeho denní dávce stačí pouze 15 minut pobytu na slunci, v podzimních a zimních měsících je tvorba vitamínu D v kůži v našich podmínkách nedostatečná. Příjem vitamínu D je tedy více než vhodné zvýšit, a to častější konzumací mořských ryb nebo jeho doplňováním léčivými přípravky či doplňky stravy. Se správnou volbou vhodné formy vitamínu D nebo dalšími preventivními opatřeními proti osteoporóze vám pomůže váš lékárník," říká k možnostem doplnění vitamínu D lékárnice a tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová.
Vitamín D je důležitý pro vstřebání vápníku z potravy, případně z léčivých přípravků nebo doplňků stravy. Dále je velmi důležitý pro svaly a svalovou koordinaci, tím navíc snižuje riziko pádů a zlomenin kostí. Jeho nedostatek stojí nejen za vznikem osteoporózy, ale souvisí také s nízkou obranyschopností organismu, který tak snadno podléhá infekcím. A právě vitamínu D má česká populace z mnoha důvodů málo. Vitamín D lze doplnit vhodnou stravou, ale podle Státního zdravotního ústavu má dostatek vitamínu D ze stravy pouze 1 % české populace.
20. 10. 2018; TZ: ČLnK
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.
Covid skončil, covidismus zůstal
Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?
Státní veterinární správa nařídila stáhnout kuřecí se salmonelou
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely...