Zapomeňte na želatinu, kupte si AGAR

Víte, co je to agar? Je to látka na rostlinné bázi. V jídle s ním můžete nahradit želatinu, a tak by jej všichni vegetariáni a vyznavači zdravé výživy měli zařadit do svého jídelníčku.

Látku Agar-agar, nebo také kanten, tvoří z 96% polysacharid. Ten je složený zejména z agarózy a agaropektinu. Tato rostlinná „želatina" se vyrábí z některých druhů mořských řas – ruduch. Jako první objevili její využití staří Číňané a Japonci, a to již na počátku našeho letopočtu. Řasa ruducha je zcela nekalorická a má léčivé účinky velice prospívající našemu organismu.

Jak se vyrábí želírovací látka

Proces výroby želírovací látky je náročný technologicky i finančně. Řasy se musejí během letních a podzimních měsíců ručně sklidit, a poté se musejí zbavit vody a usušit za nízkých teplot bez přístupu vzduchu. Jedná se o nejnáročnější část výroby a provádí se během listopadu až února.

Ve výsledku má látka agar světlou barvu, neutrální chuť a je bez kalorií. V obchodech agar naleznete ve formě prášku, vloček, plátků i hranolků. Nejlepších želírovacích výsledků dosáhnete za použití práškového agaru.

Agar doporučujeme při těchto potížích:

  • zácpy
  • nadváha
  • vysoký krevní tlak
  • návaly horkosti

Záleží vám na tom, zda je vaše strava zdravá a vyvážená? Vyzkoušejte agar místo želatiny - vyberte si produkt Mořské řasy Agar -  Agar prášek na webovém portálu a e-shopu www.CELIDIA.cz, který byl založen jako odezva na stále stoupající poptávku po bezlepkových potravinách, zdravé výživě a potravinách pro diabetiky.

Použití agaru v kuchyni

Agarem zcela nahradíte běžnější živočišnou želatinu. Jeho želírovací schopnosti jsou dokonce několikanásobně vyšší. Látku nechte nabobtnat ve studené vodě, jako klasickou želatinu. Poté přiveďte k varu. Poté ztlumte oheň a vařte už jen velice mírně po dobu asi dvou minut. Agar tuhne při 30 °C a pevné konzistence postupně dosáhnete již při pokojové teplotě.

Používání agaru a klasické želatiny se rovněž neliší. Je výborný na zákusky, aspiky i k zahušťování místo jíšky.

Účinky agaru na lidský organismus

Agar má v sobě celou řadu minerálních látek, vitamínů a bílkovin. To z něj činí potravinu velice vhodnou pro pacienty s různými potížemi a chorobami. Je také bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa.

21. 10. 2016; TZ: Celidia.cz

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin

Ilustrační foto: Měsíček lékařský/Praha Press

V České republice má přírodní léčení dlouhou tradici.

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Foto: klíště/pixabay

V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější

Foto: Lesy ČR

Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz.

Covid skončil, covidismus zůstal

Ilustrační foto: pixabay.com

Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?

reklama reklama