Plán fungování na hranicích Velké Británie od 1. 1. 2021

Vláda Velké Británie představila plán fungování hranic mezi EU a UK na britské straně, který bude spuštěn od 1. ledna 2021, kdy skončí přechodné období mezi oběma stranami.

To bude v praxi znamenat kromě celního řízení, placení dovozního cla apod. také zavedení specifických požadavků a kontrol určitého zboží vyváženého z EU do UK.

Materiál The Border with the EU – Importing and Exporting goods byl zásadně aktualizován v říjnu 2020. Aktuální podobu materiálu je možné nalézt na webových stránkách www.gov.uk. Upozorňujeme, že materiál není finální a může se měnit. Veškeré v něm obsažené údaje je proto nutné považovat za indikativní. V materiálu jsou popsány základní požadavky a změny při dovozu a vývozu zboží z a do EU. V příloze jsou rovněž zmíněny požadavky na různé druhy přepravy zboží apod.

Zboží bude pro účely dovozu z EU do UK rozděleno:

Na tzv. nekontrolované zboží (např. textil, elektronika), kontrolované zboží (např. alkohol, tabák a biopaliva) a specifické zboží (např. zemědělské a potravinářské komodity, které podléhají SPS kontrolám, léčiva atd.).

U nekontrolovaného zboží bude mimo jiné možné odložit podání celního prohlášení až o šest měsíců. Pro možnost využití této varianty bude však nezbytné, aby vývozci a dovozci splnili k tomu stanovené podmínky. U kontrolovaného zboží dle přílohy C materiálu se uplatní požadavky od 1. ledna 2021.

U specifického zboží je plánováno zavedení tří fází, a to v termínech od 1. ledna, 1. dubna a 1. července 2021, ve kterých budou pro stanovené produkty postupně zaváděny specifické požadavky.

Vzhledem k rozsáhlosti, složitosti a aktuální nedostatečné připravenosti systému ze strany UK je potřeba konkrétní požadavky nebo opatření ke každé komoditě ověřit dle KN kódu a vlastností výrobku v aktuální podobě materiálu na odkazu výše.

Vzhledem k chystaným zásadním změnám, ke kterým dojde od 1. ledna 2021, je potřeba, aby obchodní subjekty sledovaly aktuální situaci a konzultovaly ji, pokud možno, se svými britskými partnery. Je třeba počítat s tím, že se změny budou týkat celé řady oblastí včetně přepravy zboží, DPH, pohybu osob atd.

S využitím materiálu The Border with the EU dne 29. 10. 2020 zpracoval Ing. Roman Blinka, odbor zahraničně obchodní spolupráce, Ministerstvo zemědělství.

29. 10. 2020, TZ: Ministerstvo zemědělství

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Česko letos zažije převody firem za miliardy

Foto: ilustrační/pixabay

Patria: Stovky majitelů kvůli změně daní urychlí prodeje.

Letiště Praha je v provozním zisku

Foto: Letiště Praha, a.s.

Meziročně si polepšilo o 900 milionů.

Aero letos navýší výrobu pro Airbus o 80 procent

Foto: ©AIRBUS S.A.S. 2018 – computer rendering by FIXION-MMS/aero.cz

Ve Vodochodech vzniká hrana křídla pro dopravní letoun A220.

ČSÚ spustil aplikaci zaměřenou na zahraniční obchod

Ilustrační foto: Stanislava Nopová

Český statistický úřad spustil novou vyhledávací aplikaci: Databáze zahraničního obchodu se zbožím.

reklama
reklama
reklama