Kontrola charakteristických vlastností olivových olejů

Téměř polovina vzorků nevyhověla.

Cílem kontrolní akce bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální a chemické parametry stanovené nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/2104, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro olivový olej.

V rámci kontrolní akce bylo provedeno také senzorické hodnocení olejů a kontrola označování. Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR ukázaly, že 44,4 % hodnocených vzorků nesplnilo požadavky právních předpisů.

Extra panenské?

Nejzávažnější porušení představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.

Analýzy, které SZPI uskutečnila mj. v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že z 18 hodnocených vzorků je celkem 8 vzorků nevyhovujících. U 7 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou informací na etiketě. U celkem 2 vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů (u 1 vzorku inspektoři zjistili neodpovídající kategorii i nevyhovující značení).

Detailní přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků včetně názvu, místa prodeje i fotodokumentace SZPI zveřejnila na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Pravidelné kontroly olivových olejů

Pravidelné kontroly olivových olejů ukazují, že se do ČR dovážejí výrobky, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v ČR hodnotit jakost olivových olejů. Přestože ČR není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí.

Cílem akce bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje různých zemí původu splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry a požadavky na značení stanovené nařízeními Komise (EU) 2022/2104 a 2022/2105 a dalších předpisů.

V roce 2023 nevyhovělo při kontrolní akci celkem 67 % z hodnocených vzorků

Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce. O zjištěných nevyhovujících vzorcích SZPI informuje dozorové orgány v příslušných státech.

SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

29. 1. 2025, TZ: SZPI

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Ochrana před klíšťaty

Foto: klíště/nzip.cz

Chraňte se před klíšťaty, která sají krev a mohou přenášet životu nebezpečné infekce!

Žloutenka A se u nás rychle šíří

Žloutenka typu A/ecdc.europa.eu

Kontakt s infikovaným může ohrozit i plány dětí na prázdniny. České hygienické stanice varují, že žloutenka...

Učíme se, vybavujeme si a zapomínáme

Obrázek: AV ČR

Co dokáže paměť a jak ji přelstít?

Výzkum odhalil detaily fungování enzymu, který reguluje sodík v těle

Struktura Nedd4-2 získaná pomocí kryo-elektronové mikroskopie: C2, doména vázající vápník (broskvová); WW1 doména (světle fialová); L oblast (šedá); WW4 doména (modrá); HECT N-lobe, N-lalok katalytické HECT domény (světle zelená); HECT C-lobe, C-lalok katalytické HECT domény (tmavě zelená). Zdroj: Fyziologický ústav AV ČR

Mechanismus regulace enzymu E3 ubikvitin ligasy Nedd4-2 poprvé podrobně popsal tým Veroniky Obšilové z Fyziologického...

reklama reklama