Pórek na zahrádkách nechybí

Pór je nenápadná, dekorativní a čistě vyhlížející zelenina.  V chuti je jemnější než cibule, a navíc má zajímavé složky, které pomáhají lidskému organismu bránit se proti mnoha onemocněním.

Z dostupných zdrojů se dozvídáme, že pravidelná konzumace této zeleniny omezuje rizika vzniku některých druhů rakoviny. Vzhledem k tomu, že je pórek bohatým zdrojem antioxidantů, pomáhá bojovat s řadou civilizačních onemocnění. Výzkumy naznačují, že chrání před vlivy stárnutí a podporuje mozkové funkce.

Pórek obsahuje látky, u nichž se předpokládá, že mohou pomoci snížit výskyt chronických zánětů v těle a chránit zdraví srdce i cév, navíc se podle všeho podílejí na stabilizaci krevního tlaku, cukru v krvi i omezení tvorby krevních sraženin, což vede ke snížení rizika mrtvice a infarktu. Obsahuje alicin a kaempferol, látky vyznačující se antimikrobiálními vlastnostmi, zejména pak alicin vykazuje účinky proti bakteriím, plísním a virům.

Obsahuje vitamíny, provitamín A, B1, B6, C), E, betakaroten, lutein. Minerální látky v pórku jsou například draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen; dále obsahuje alicin a zeaxantin. Díky sirným silicím zvyšuje chuť k jídlu, působí pozitivně na činnost zažívacích orgánů a ledviny. V lidovém léčitelství se pórek používal proti bolestem v krku, zánětům v dutině ústní nebo při revmatických obtížích.

Opatrně při konzumaci

Přes všechny pozitivní vlastnosti existuje jedno omezující doporučení: protože pórek obsahuje vyšší množství solí kyseliny šťavelové, osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by si měli také dávat pozor.

Použití v gastronomii

Pór je široce užívaný do polévek a omáček, neměl by chybět ani jako přísada při vaření ryb, ale také jehněčího masa. Římané připravovali z mladého póru i salát. V Anglii a Americe je považován za zeleninu, zatímco v Evropě a zejména ve Francii je řazen i jako koření.

Zdroj. Wikipedia.org

SN

 

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin

Ilustrační foto: Měsíček lékařský/Praha Press

V České republice má přírodní léčení dlouhou tradici.

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Foto: klíště/pixabay

V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější

Foto: Lesy ČR

Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz.

Covid skončil, covidismus zůstal

Ilustrační foto: pixabay.com

Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?

reklama reklama