Potravinou budoucnosti bude cizrna

Klimatická změna a rostoucí sucho mění podmínky pěstování plodin v České republice. Do zájmu zemědělců se tak dostávají potraviny, které v naší zemi nejsou příliš časté. 

Plodinou budoucnosti se zřejmě stane cizrna známá například z Asie. Její výhodou je vysoká a kvalitní nutriční hodnota. Jde navíc o plodinu, která se dá úspěšně pěstovat v našich klimatických podmínkách. Na její adaptaci pro české podmínky se zaměřují vědci Mendelovy univerzity v Brně.

Cizrna beraní nebo jinak římský hrách je jednou z nejchutnějších luštěnin. Společně s dalšími je někdy označována za tzv. maso chudých.

„Už dávno nepatří jen do jídelníčku příznivců rostlinné stravy, ale díky svému složení, chuti a současně zájmu o pestrost ve stravě i do běžného jídelníčku Středoevropana," uvedla Veronika Sedláková z Agronomické fakulty.

Semena cizrny patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Jsou nejen bohatým zdrojem bílkovin se značným množstvím esenciálních aminokyselin a sacharidů, ale také zdrojem minerálů, vitamínů a obsahují některé potenciálně zdraví prospěšné látky, které mohou snížit riziko chronických onemocnění.

Cizrna je obvykle pěstována v aridních a semiaridních oblastech a vyhovuje jí teplejší klima. Lze ji ale pěstovat i v podmínkách mírného pásu, tedy ve střední Evropě. Vzhledem k rostoucím teplotám, změně klimatu a dlouhodobějšímu poklesu půdní vláhy na území České republiky, se jeví jako vhodná alternativa k dnes pěstovaným plodinám.

„Cizrna dobře snáší teplejší klima a je poměrně odolná vůči suchu, proto by zde mohla být v budoucnu hojně pěstována. Prozatím se v tuzemsku pěstuje jen na 150 hektarech v teplejších oblastech například u Kroměříže a Mikulova, kde je její růst ale limitován suchem, které se negativně projevuje na výnosu," uvedla Sedláková.

Předejít těmto ztrátám by se dalo vyšlechtěním nové odolnější odrůdy, o což se snaží i vědci z Mendelovy univerzity v Brně.

„Nově vyšlechtěné odrůdy cizrny by měly být určené pro pěstování v našem regionu pro naše klimatické podmínky, což by zajistilo stabilní výnos a zamezilo jeho ztrátám, ke kterým dochází především v době vzcházení a kvetení," uvedla Sedláková, podle které lze pozitivní vliv pěstování cizrny pozorovat i na kvalitě půdy.

Společně s dalšími luštěninami totiž patří cizrna mezi oblíbené rotační plodiny.

Vědci z Agronomické fakulty se nyní zaměřují u cizrny na regulaci vývoje semen a osemení, které slouží jako pletivo zajišťující ochranu semene a objasnění genetického základu ztráty dormance během procesu domestikace.

„Pochopení biologických procesů a doplnění chybějících informací o vývoji semene, osemení a jeho úloze v dormanci je pro zemědělství velmi důležité. Získané informace budou využitelné jak v základním výzkumu, tak ve šlechtění cizrny pro lepší odolnost k abiotickým stresům, jako je sucho," dodala Sedláková.

Kde se cizrna pěstuje?

Prakticky po celém světě. Vedle zemí Blízkého a Středního východu a zemí severní Afriky jde o Austrálii, Rusko, Kanadu, USA, Mexiko, Argentinu a z evropských zemí především o Španělsko, Itálii či Bulharsko. Celkem jde o 57 států. Luštěniny jako takové tvoří kolem 30 % celosvětové produkce plodin, vyšší procento patří už jedině obilninám. Mezi nejvýznamnější luštěniny patří fazol, cizrna a hrách. Právě druhá příčka patří cizrně jako všestranně využitelné plodině. V čerstvém či zpracovaném stavu je důležitou součástí lidské stravy a využívá se i jako krmivo pro hospodářská zvířata.

1. 9. 2021, TZ: Mendelova univerzita v Brně

 

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Mazané borelie

Foto:  Vizualizace prostupu borelie stěnou cévy. Hnědě a zeleně jsou znázorněny dvě sousedící endoteliální buňky tvořící stěnu cév. Borelie (žlutě) se je nesnaží provrtat, ale spíš se do ní zanořuje. Hledá „skulinku“ ve spoji buněk v místě, kde k sobě úplně nedoléhají.

Vědci detailně popsali první okamžiky infekce lymské boreliózy.

Motýl, symbol naděje pro onkologické pacienty

Založení firmy Taveren Therapeutics. Zleva: RNDr. Jiří Moos, ředitel i&i Prague; Miroslav Tvrzník, ředitel divize M&A a obnovitelných zdrojů společnosti bpd partners; Dr. Zuzana Kečkéšová, ÚOCHB; prof. Jan Konvalinka, ředitel ÚOCHB; MUDr. Milan Prášil, ředitel IOCB Tech (Foto: Tomáš Belloň/ÚOCHB)

Motýl je značkou nové biotechnologické firmy Taveren Therapeutics, která vznikla při Ústavu organické chemie a biochemie...

Mražené ovoce s pesticidy

Ilustrační foto: sweetlouise/pixabay

dTest: Mražené jahody tíží pesticidy. Tři značky propadly.

Časný záchyt výdutě břišní aorty zachraňuje životy

iIustrační foto/Sasint, pixabay

Lékaři za první půlrok fungování screeningu v Česku odhalili 100 výdutí břišní aorty. 10 z nich bylo před prasknutím.

reklama reklama