Šípkový čaj pro zimní večery
Určitě nepotřebujete umělý vitamin C, protože šípky jsou jeho přirozeným zdrojem. Obsahují více než 200 mg vitamínu C ve100 gramech dužiny, ale také vitamíny A a B, draslík, hořčík a třísloviny.
Sběr není vhodný po zmrznutí, jak se dříve tradovalo, protože pak obsah vitamínu C klesá. Šípky sušíme zvolna a dáváme pozor, aby v troubě neprošly vyšší teplotou, než je 100°C.
Známá léčivka i nápoj usnadňující relaxaci
Čaj ze šípků má močopudné účinky, působí proti zánětům močových cest, zklidňuje organizmus. Může se užívat i dlouhodobě.
Šípky se nepřevařují z důvodu ztráty většiny vitamínu C, ale přelévají se horkou vodou. Nechají asi půl hodiny odstát. Macerát ze šípků se dá použít znovu. Obvykle se k němu pro zvýraznění chuti přidávají další přísady jako například zázvor, skořice, hřebíček, badyán, rakytník nebo ovoce sušené či nakládané v cukru.
Naše babičky připravovaly ze šípků výborné marmelády nebo víno.
26.11.2016; Stanislava Nopová
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Motýl, symbol naděje pro onkologické pacienty

Motýl je značkou nové biotechnologické firmy Taveren Therapeutics, která vznikla při Ústavu organické chemie a biochemie...
Časný záchyt výdutě břišní aorty zachraňuje životy

Lékaři za první půlrok fungování screeningu v Česku odhalili 100 výdutí břišní aorty. 10 z nich bylo před prasknutím.











































