Státní veterinární správa nařídila stáhnout kuřecí se salmonelou
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1 500 kg.
Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje. Ke konečným spotřebitelům se dostaly dva různé výrobky (celkem necelých 100 kg). Spotřebitelé, kteří mají uvedené výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu. Podnět ke kontrole dostala SVS od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Uvedená šarže byla zpracována do několika finálních výrobků
Více než 1 400 kg nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout. Ke konečným spotřebitelům se mohla dostat jen kuřecí polévková směs prodávaná v obchodním řetězci Globus a kuřecí srdce v prodejně RABBIT Vysoké Mýto. Z původního množství 1 536 kg bylo 504 kg produktu distribuováno do obchodního řetězce Globus jako kuřecí polévková směs. Díky rychlé reakci obchodníka se podařilo stáhnout z prodeje 417 kg. Zbytek, tedy 87 kg výrobku, byl prodán koncovým zákazníkům na pobočkách řetězce. Vedle toho se v prodejně RABBIT Vysoké Mýto prodalo 9 kg kuřecích srdcí koncovým zákazníkům.
Identifikace výrobků:
Produkt č. 1 – GLOBUS
Název: kuřecí polévková směs Z PE 1, á 1 kg
Země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.
Prodané množství: 87 kg
Datum minimální trvanlivosti: 8.2.2025
Šarže: 2454033
Produkt č. 2 – RABBIT Vysoké Mýto
Název: kuřecí srdce 500 g Z
Země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.
Prodané množství: 9 kg
Datum minimální trvanlivosti: 9.8.2025
Šarže: 2454033
Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou) mohou způsobit u lidí průjmové onemocnění – salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohroženi mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.
Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS
13. 3. 2024, TZ: SVSČR
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin
V České republice má přírodní léčení dlouhou tradici.
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.
Covid skončil, covidismus zůstal
Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?