Uzená kuřecí stehna obsahovala listerie

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že nařídila stáhnout z trhu šarži vakuově balených uzených kuřecích stehen od výrobce Vodňanská drůbež, a.s. Vyšetření zjistilo ve výrobku přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes.

Do tržní sítě bylo expedováno 135 kilogramů produktu. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu. Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje v rámci dozoru u výrobce odebrali vzorky uvedeného výrobku, které zaslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Ten v produktu detekoval přítomnost listerií.

Identifikace výrobku:

Název: Uzená kuřecí stehna

Druh: Tepelně opracovaný masný výrobek (vakuově balený)

Výrobce: Vodňanská drůbež, a.s.

Hmotnost balení: 340 g a 2 kg

Celkem vyrobeno: 138,7 kg

Datum spotřeby: 25. 8. 2025

V rámci šetření bylo zjištěno, že od výrobce bylo vyexpedováno celkem 135,7 kg výrobku, tedy většina šarže. Na skladě zůstala čtyři balení výrobku a expedován také nebyl odebraný vzorek (celkem 3 kg produktu). Výrobek směřoval zhruba ke dvěma desítkám odběratelů, například do několika prodejen Jednota, COOP a internetového obchodu Rohlík, ale také dalším menším provozovatelům. Kromě toho se produkt prodával také ve třech podnikových prodejnách výrobce.

Z distribuce stažené výrobky budou neškodně zlikvidovány na náklady výrobce. Ten bude muset provést mimořádnou sanitaci provozu a následně předložit negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků. Až poté bude moci pokračovat ve výrobě.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum použitelnosti a skladovat potraviny při teplotách doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS

19. 8. 2025, TZ: Státní veterinární správa

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Rakovina provázela člověka vždy

Rakovina provázela člověka vždy/ MUDr. Michal Eid z FN Brno

Téměř polovině nádorů lze předcházet, říká onkolog MUDr. Michal Eid z FN Brno.

Jeden energetický nápoj = čtyři silná espressa

Jeden energetický nápoj = čtyři silná espressa/Nemocnice Pardubického kraje

„Energetický drink není neškodná limonáda,“ říká primář dětského oddělení.

Kratom v praxi

Kratom/Nemocnice Pardubického kraje

Pardubická toxikologie zařadila do svých screeningových vyšetření i test na kratom.

Praktické rady ke zdravé výživě

Obrázek: SZU

Hlavním nástrojem pro sestavení vyvážené a pestré stravy je Pyramida výživy, která pomáhá vizualizovat proporce...

reklama reklama