Uzená kuřecí stehna obsahovala listerie

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že nařídila stáhnout z trhu šarži vakuově balených uzených kuřecích stehen od výrobce Vodňanská drůbež, a.s. Vyšetření zjistilo ve výrobku přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes.

Do tržní sítě bylo expedováno 135 kilogramů produktu. Spotřebitelé, kteří výrobek zakoupili, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu. Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje v rámci dozoru u výrobce odebrali vzorky uvedeného výrobku, které zaslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Ten v produktu detekoval přítomnost listerií.

Identifikace výrobku:

Název: Uzená kuřecí stehna

Druh: Tepelně opracovaný masný výrobek (vakuově balený)

Výrobce: Vodňanská drůbež, a.s.

Hmotnost balení: 340 g a 2 kg

Celkem vyrobeno: 138,7 kg

Datum spotřeby: 25. 8. 2025

V rámci šetření bylo zjištěno, že od výrobce bylo vyexpedováno celkem 135,7 kg výrobku, tedy většina šarže. Na skladě zůstala čtyři balení výrobku a expedován také nebyl odebraný vzorek (celkem 3 kg produktu). Výrobek směřoval zhruba ke dvěma desítkám odběratelů, například do několika prodejen Jednota, COOP a internetového obchodu Rohlík, ale také dalším menším provozovatelům. Kromě toho se produkt prodával také ve třech podnikových prodejnách výrobce.

Z distribuce stažené výrobky budou neškodně zlikvidovány na náklady výrobce. Ten bude muset provést mimořádnou sanitaci provozu a následně předložit negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků. Až poté bude moci pokračovat ve výrobě.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Množení bakterií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum použitelnosti a skladovat potraviny při teplotách doporučených výrobcem. Bakterie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS

19. 8. 2025, TZ: Státní veterinární správa

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Ochrana před klíšťaty

Foto: klíště/nzip.cz

Chraňte se před klíšťaty, která sají krev a mohou přenášet životu nebezpečné infekce!

Žloutenka A se u nás rychle šíří

Žloutenka typu A/ecdc.europa.eu

Kontakt s infikovaným může ohrozit i plány dětí na prázdniny. České hygienické stanice varují, že žloutenka...

Učíme se, vybavujeme si a zapomínáme

Obrázek: AV ČR

Co dokáže paměť a jak ji přelstít?

reklama reklama