Československá zahraniční armáda v roce 1940

Výstava v Praze 6 přibližuje osudy našich vojáků v zahraničí ve válečném roce 1940.

Výstava vytvořená pracovníky VHÚ a umístěna před budovou Generálního štábu Armády České republiky v Praze 6 na Vítězném náměstí přibližuje dění roku 1940 především skrze válečnou činnost československých vojáků, kteří působili v zahraničních jednotkách.

Výstava nazvaná Československá zahraniční armáda v roce 1940 byla vytvořena Vojenským historickým ústavem Praha v rámci připomenutí osmdesáti let, které od roku 1940 letos uplynuly. Autory výstavy jsou historici VHÚ Tomáš Jakl, Jiří Plachý a Jiří Rajlich, výtvarné řešení vytvořila Andrea Bělohlávková.

Výstava obsahuje na dvě desítky panelů, které seznamují s jednotlivými událostmi roku 1940, resp. těmi, jenž se týkaly československých vojenských jednotek, jejich přesunů, bojů a vnitřního života, ale také politického dění v zahraničí, případně i osudů jednotlivých vojáků.

Jednotlivé tematické celky zprvu popisují počáteční dění roku 1940, vracejí se ale ještě do roku 1939 a odchodu našich vojáků do Polska. Jde o témata: Vojáci České a slovenské legie v sovětském zajetí, Transporty ze Sovětského svazu a čs. oběti Katyňského masakru, Československé exilové politické zastoupení ve Francii, Organizační vývoj čs. pozemních jednotek ve Francii.

Další panely se zabývají činností našich pozemních jednotek: Čs. jednotky na frontě 12. až 16. června 1940, Čs. jednotky na frontě 17. až 24. června 1940, Porážka Francie a evakuace československé 1. Divize, Evakuace jednotek z fronty a plavba do Velké Británie, Českoslovenští vojáci ve Francii po její porážce, Vznik čs. vojenské jednotky na Středním východě, Uznání československé exilové vlády ve Velké Británii.

Významná část panelů je věnována také leteckým jednotkám, pilotům a Bitvě o Británii. Jedná se o tato témata: Českoslovenští letci v tzv. podivné válce, Českoslovenští letci proti Blitzkriegu, Formování čs. letectva ve Velké Británii, Československé stíhací jednotky v bitvě o Británii, V bitvě o Británii u cizích jednotek, „Třistajedenáctka" u Bomber Command.

Závěrečná témata pak jsou: Vzpoura v Cholmondeley, Reorganizace čs. pozemních jednotek v létě 1940 a Čechoslováci ve spojeneckých armádách.

17. 9. 2020; TZ: VHÚ

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Malá plavidla mají další přístav

Foto: Davle/MD ČR

V Davli byl zahájen provoz nového veřejného přístaviště pro malá plavidla.

Modernizace trati Praha – Kladno

Architektonický návrh AFRY a Pavlíček Hulín architekti. Zdroj: SŽ

Praha 6 vyjádřila své připomínky k dokumentaci týkající se výstavby železniční trati Praha - Ruzyně a Letiště...

Masarykovo nádraží má nové informační panely

Foto: Masarykovo nádřaží/ROPID

Nové informační panely na Masaryčce ukážou nejbližší odjezdy metra a tramvají. Ve spolupráci s Českými dráhami...

V Praze opět narůstá počet Airbnb

Foto: IPR Praha

Novela živnostenského zákona hlavnímu městu umožní jeho regulaci.

reklama
reklama
reklama