Cvičná vojenská letadla ve sbírce VHÚ: letouny do roku 1945

Podsbírka Vojenského historického ústavu Praha s názvem Letecký materiál v sobě ukrývá celou řadu ucelených kolekcí, které lze dělit podle různého zaměření.

Poměrně málo zmiňovanou je reprezentativní sbírka dvoumístných cvičných vojenských letounů, které často doplňují i jejich bojové protějšky. Převážná většina níže zmiňovaných exponátů – pocházejí z období do roku 1945 – je vystavena v Leteckém muzeu VHÚ v Praze Kbelích.

K vývojově nejstarším zástupcům těchto strojů patří československá kopie slavného Hansa-Brandenburg B.I, u nás označovaná jako Aero Ae-10, později A-1. Krátce poté začalo naše letectvo používat také lehké školní dolnoplošníky Avia B-9 a B-11 s čs. motory Walter NZ-60. Jedním z jejich zástupců je v Leteckém muzeu Kbely vystavená kurýrní Avia Bk-11.

Populární „Branďáky" a „Bosky" byly od poloviny dvacátých let minulého století celkem úspěšně nahrazovány výrobky továrny Letov s označením Šmolík Š-18 až Š-218. Jedna původní „dvěstěosmnáctka" se dochovala dodnes a je po renovaci ve vojenských barvách ozdobou kolekce letadel z období 1. republiky.

V expozici 2. světové války jsou vystaveny dvoumístné cvičné stroje, se kterými přišli do styku naši letci na západní i východní frontě. Jsou tu francouzský Morane-Saulnier MS-230 Et.2, britský De Havilland DH-82 A Tiger Moth, kanadský Noorduyn Harvard Mk.II B (licenční North American T-6 Texan) a legendární sovětský Polikarpov Po-2 Kukuruznik. Zde ovšem v polském poválečném provedení jako CSS-13.

JS

19. 08. 2020, TZ: VHU

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Pražské povstání 1945

Foto: Na všech důležitých místech v Praze vyrostly barikády/Národní muzeum

Pietní místa spojená s Pražským povstáním v květnu roku 1945 připomíná interaktivní mapa.

Pivobraní v Praze

Foto: pivobraní/ÚMČ Praha 3

Žižkovská Parukářka se opět stane místem, kde si můžete vychutnat lahodný mok. O víkendu 31. května a 1. června...

Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Foto: Generální ředitelství cel

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti, který v zavazadle...

V pátek 3. května se opět roztočí Letenský kolotoč

Letenský kolotoč/NTM

Národní technické muzeum v pátek 3. května roztočí na další sezónu opravený Letenský kolotoč.

reklama
reklama
reklama