Fakulta informačních technologií ČVUT hostí Rubik Prague Open 2017

Do Prahy se sjede světová i česká špička v rychloskládání Rubikovy kostky. Mezinárodní soutěž Rubik Prague Open 2017 proběhne na nejmladší technické fakultě v Praze o víkendu od 30. září do 1. října 2017. Skládat se bude rukama, nohama i poslepu. Pro diváky je připraven bohatý doprovodný program.

Na Rubik Prague Open 2017 doplní „klasické" skládání kostky 3x3x3 též varianta 2x2x2, 4x4x4 a 5x5x5. Řešit se budou i další druhy rotačních hlavolamů, jako je Megaminx, Pyraminx, Skewb a Rubikovy hodiny.

Rubikova kostka formátu 3×3×3 se stala hitem na přelomu 70. a 80. let 20. století, kdy byla vyráběna v milionových sériích a stala se nejprodávanějším produktem. Vynalezl ji maďarský sochař a architekt Ernő Rubik 19. května 1974, tedy před více než 40 lety. Co je možná ještě pozoruhodnější, jsou údaje o světových rekordech: dnes je světový rekord 4,69 sekundy (z 5. září 2017 v podání patnáctiletého Patricka Ponce). Aktuální český rekord pro kostku 3x3x3 drží Matěj Grohmann s 6,37 sekundami; kostku 2x2x2 složil Matěj Mužátko za 0,85 sekundy!

„Doufáme, že na Rubik Prague Open 2017 se podaří překonat některé české rekordy," přeje si organizátor klání, matematik a sběratel hlavolamů RNDr. Jaroslav Flejberk, mimochodem jeden z prvních členů československé Mensy. To on před 12 lety stál u zrodu dnes již tradičních mezinárodních soutěží s Rubikovkou. Soutěžící musí mít podle Flejberka v pořádku motorické funkce a pravidelně trénovat. Říká, že pokud se člověk chce dostat na úroveň světových přeborníků, měl by začít brzy, nejlépe v 8 letech: „V 18 vyhráváte a ve 22 jdete do ‚důchodu'," doplňuje s úsměvem.

Podle jednoho z nejlepších českých speedcuberů Matěje Mužátka musí mít člověk podobné vlastnosti jako při hře na hudební nástroj – tedy selský rozum a v rukách hodně tréninků s experimentováním.

„Znám plno speedcuberů, co hrají třeba na klavír. Díky tzv. svalové paměti přecházejí tahy časem do prstů," dodává rekordman, kterému se v polovině srpna podařilo vytvořit nový český rekord ve skládání Rubikovy kostky 3x3x3 poslepu. Za 32,48 s si dokázal kostku zapamatovat a současně poslepu složit.

Další podrobnosti na FB akce: https://www.facebook.com/events/168769903672650/

17.9.2017; TZ: Fakulta informačních ČVUT v Praze

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Výluka tramvají v úseku Libeňský most – Palmovka pokračuje

Foto: DPP

Z důvodu havarijního stavu části Libeňského soumostí pokračuje do odvolání obousměrné přerušení provozu tramvají...

Krása v detailu. Nová výstava poodkryje tajemství květů

FOTO a kolorování: Eva Tihlaříková/AVČR

Poučná a možná trochu peprná – taková je výstava Tajemství květního vývoje pod drobnohledem v Galerii Věda...

Příspěvek Celního úřadu Praha Ruzyně do státního rozpočtu v roce 2023

foto: Letiště Praha

Fiskální rok 2023 na Celním úřadu Praha Ruzyně.

Praha 1 schválila přidělení dotací

dotace/ÚMČ Praha 1

Dotace na rozvoj občanské společnosti, ochranu kulturního dědictví, a v oblasti sportu.

reklama
reklama
reklama