Festival dobrého jídla ve Velkých Karlovicích

Tradiční ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál, galavečeře a kuchařské show, uvedení nového regionálního piva - to vše nabídne 6. Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 3. až 5. října ve valašských Velkých Karlovicích.

Tento tradiční svátek jídla na Valašsku pořádá Resort Valachy, zastřešující tři místní hotely, ve spolupráci s dalšími hospůdkami a penziony v údolí Léskové. Jejich nabídku každoročně doplňují i zajímaví pozvaní hosté z tuzemska i zahraničí.

„Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu bude letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na kterých budou moci návštěvníci ochutnávat regionální speciality či nakupovat krajové produkty. Letos to bude celkem 14 zastávek, rozprostřených na 3,5 kilometrech, což hostům přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. Tím, co se naopak nemění, je naše filozofie – i letos bude na gastrofestival vstup zdarma. Zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy," uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Stejně jako v minulých letech se v rámci programu uskuteční Michelinská galavečeře, jež se každý rok těší velkému zájmu milovníků vysoké gastronomie. Letos gastrofestival přivítá druhého z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse, šéfkuchaře pražského Alcronu.

Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví nejen šestichodovou Michelinskou galavečeři v sobotu 4. října, ale o den později také tříchodový Michelinský oběd. Příležitost ochutnat jeho menu mimo domovský Alcron bude zcela výjimečná.

Ochutnávky, speciality a krajové produkty na Karlovském gastrofestivalu

Karlovský gastrofestival se během uplynulých pěti let zařadil mezi největší akce svého druhu v České republice, jen loni ho navštívilo na 14 tisíc lidí. Jeho mottem je popularizace regionálních producentů a tradiční valašské kuchyně, k níž neodmyslitelně patří mj. kyselice, frgály, slivovice, ale také třeba jehněčí maso a sýry, zvěřina či zabíjačkové speciality. Zároveň dává prostor hostujícím producentům z jiných regionů a přináší řadu doprovodných akcí. Na své si tak přijdou i milovníci lidových tradic a připraven bude i program a zábava pro rodiny s dětmi.

Festival dobrého jídla ve Velkých Karlovicích, foto Resort Valachy

Mezi doprovodnými programy patří k největším lákadlům soutěž o nejlepší valašský frgál, která se uskuteční v neděli 5. října. Rok od roku těší stále větším zájmu pekařek. Loni již porota hodnotila stovku frgálů od profesionálních i domácích pekařek.

Podrobný program Karlovského gastrofestivalu 2014, informace o ubytování, naleznete na stránkách www.karlovskygastrofestival.cz/.

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Soví voliéry Borová Lada budou otevřeny v květnu

Foto: Puštík bělavý/NP Šumava

Šumavský národní park otevře Soví voliéry v Borových Ladách na Prachaticku později než obvykle.

Nejmodernější vlaky přijíždí na české koleje

Foto: ComfortJet/MDČR

Cestující by mohly ComfortJety svézt ještě před létem.

Do Zoo Brno se po 30 letech vrátili pelikáni

Do Zoo Brno se po 30 letech vrátili pelikáni /foto: Michaela Jerhotová

Ptáci dorazili na Mniší horu ze Zoo Hluboká, která řešila jejich umístění po prosincové sněhové kalamitě, kdy...

Tip na wellness v Maďarsku. Letošní sezóna v Termálních a zážitkových lázních a Kempu Lipót

Levná dovolená Maďarsko v kempu 2024. Termální lázně a zážitkové lázně Lipót

Termální a zážitkové lázně a Kemp Lipót se začínají připravovat na letošní sezónu. Lázně a kemp budou otevřeny...

reklama
reklama
reklama reklama