Fyzici přišli na to, proč se jídlo lepí na pánev

Někdy se jídlo přilepí i na pánev s nepřilnavým povrchem, přestože člověk použije olej. Odborníci z Ústavu termomechaniky AV ČR odhalili proč. Může za to suchá skvrna v důsledku termokapilárních sil. Čím je olej teplejší, tím rychleji na pánvi suchá místa vzniknou. Výsledky výzkumu publikoval vědecký časopis Physics of Fluids.

Kvůli připálenému ČR ale bylo impulzem k vědeckému bádání. Slunečnicový olej, který v experimentu použil, má své fyzikální vlastnosti a jednou z nich je také povrchové napětí.

„Pánev se ohřívá odspoda jídlu na pánvi, rozčiloval se už snad každý. Pro Alexandra Fedorchenka z Ústavu termomechaniky AV, a tím ve vrstvě oleje vznikne teplotní gradient. Pro běžné kapaliny, jako je právě třeba slunečnicový olej, platí, že se zvyšující se teplotou se snižuje povrchové napětí kapaliny,“ říká Alexander Fedorchenko.

Proto se horký olej na pánvi rozdělí a z nejteplejšího místa – středu – se rozlije do stran, které jsou chladnější, takže na povrchu pánvičky vznikne suchá skvrna. Ta se dále šíří s tím, jak teplota vzrůstá. Jde o výsledek procesu zvaného termokapilární konvekce – při dosažení kritické teploty proudí kapalina z oblastí s nízkým povrchovým napětím do oblastí s vysokým povrchovým napětím. V místech suchých skvrn se pak jídlo může připálit.

Rady pro kuchyň, užití pro průmysl

Výsledky tohoto experimentu ovšem přesahují hranice kuchyní a můžou se využít v průmyslu. Fenomén suchých skvrn se totiž objevuje například v destilačních kolonách nebo při chlazení elektronických součástek.

„Abyste se nežádoucím suchým skvrnám na pánvi vyhnuli, zkuste následující,“ radí Alexader Fedorchenko: „Zvyšte vrstvu oleje, upravte teplotu, povrch pánve kompletně pokryjte olejem a používejte pánve s tlustým dnem. A nezapomeňte jídlo pravidelně míchat.“ „Suché skvrny nebo porušení vrstvy kapaliny může vést k prudkému přehřátí elektronických komponent,“ vysvětluje Alexandr Fedorchenko. „Výsledky této studie proto můžou mít širší užití.“

4. 3. 2021, TZ: AV ČR

 

 

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Mechorost jako predátor?

Vítězný snímek hlavní kategorie s názvem Anglermoss, autor Tomáš Figura

Věda fotogenická ukazuje krásu vědy i její humor. Na Vědu fotogenickou se můžete vypravit do Galerie Věda a umění.

Úspěšný rok čápů bílých

Foto: Jitka Dvořáková

Mláďata vylétla z více než 830 hnízd. Čápi bílí měli letos druhou nejúspěšnější sezonu od začátku programu...

Gočárova galerie, Vystavovat architekturu

Gočárova galerie/Vystavovat architekturu

Je vůbec možné vystavovat architekturu? A jaký je smysl vystavování architektury v době, pro kterou je příznačná...

Ikonický Fotoateliér Seidel přechází pod Jihočeský kraj

Fotoateliér Seidel/ Jihočeský kraj

Rada Jihočeského kraje ve čtvrtek 13. listopadu jednomyslně schválila převod Musea Fotoateliéru Seidel v Českém...

reklama
reklama