Luhačovice budou reprezentovat Zlínský kraj v soutěži Historické město roku 2015

Do letošního ročníku soutěže o nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón se ve Zlínském kraji přihlásilo jedno město - Luhačovice, které postoupilo do celostátního kola společně s třinácti městy z ostatních krajů. Vítězi celostátního kola bude udělen titul Historické město roku 2015.

S podporou z Programu regenerace bylo možné v Luhačovicích v minulých letech uskutečnit řadu obnov a rekonstrukcí. V počátcích byla pozornost věnována hlavně kulturním památkám, nyní převažují opravy a rekonstrukce budov nebo infrastruktury, které sice nejsou památkově chráněné, ale leží v městské památkové zóně a jsou její významnou součástí.

V roce 2015 byly realizovány dvě obnovy kulturních památek v Luhačovicích, pokračovala rekonstrukce vily Lékárna a proběhla první etapa obnovy Společenského domu. Práce probíhaly i na dalších budovách.

Vila s lékárnou, Luhačovice, foto NPÚ

V podzimních měsících byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce ulice Dr. Veselého, kterou město zahájilo v roce 2014. Jedná se o pěší zónu, která je hlavní a nejfrekventovanější spojnicí centra města a lázeňského areálu. Pěší zónu obohatilo několik architektonických prvků v podobě malé kolonády, stěny paměti se jmény významných návštěvníků Luhačovic, příznivců a budovatelů lázní.

Luhačovice - lázeňský dům Inhalatorium je kulturní památkou od roku 2005 a jeho realizace proběhla v letech 1922-23. Foto NPÚ

Vítěz celostátního kola soutěže získá kromě práva užívat příslušný rok titul Historické město roku částku 1 000 000 Kč, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců. Slavnostní vyhlášení a udělení titulu proběhne 19. dubna 2016 u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Do celostátního kola postoupila města: Frýdlant, Jičín, Šternberk, Příbor, Luhačovice, Boskovice, Klatovy, Karlovy Vary, Letohrad, Kutná Hora, Jindřichův Hradec, Brtnice, Litoměřice, Praha 1.

TZ: NPÚ

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Do Zoo Brno se po 30 letech vrátili pelikáni

Do Zoo Brno se po 30 letech vrátili pelikáni /foto: Michaela Jerhotová

Ptáci dorazili na Mniší horu ze Zoo Hluboká, která řešila jejich umístění po prosincové sněhové kalamitě, kdy...

Tip na wellness v Maďarsku. Letošní sezóna v Termálních a zážitkových lázních a Kempu Lipót

Levná dovolená Maďarsko v kempu 2024. Termální lázně a zážitkové lázně Lipót

Termální a zážitkové lázně a Kemp Lipót se začínají připravovat na letošní sezónu. Lázně a kemp budou otevřeny...

Nové veřejné přístaviště pro malá plavidla

Foto: Přístaviště Brandýs nad Labem/MDČR

V Brandýse nad Labem začala stavba dalšího veřejného přístaviště pro malá plavidla.

Putování za Zlatou růží

Foto: Velehrad letecký snímek/NPÚ

Přibližně 5 kilometrů východně od Buchlovic leží jeden z nejstarších a nejpamátnějších cisterciáckých klášterů...

reklama
reklama
reklama reklama