Rekonstrukce valtického muzea byla nominována na Počin roku 2019

Rozsáhlá rekonstrukce valtického muzea vinařství, zahradnictví a krajiny, jejímž výsledkem je nejen vyšší komfort pro návštěvníky a sbírkové předměty, ale i nové expozice, byla nominována na prestižní muzejní ocenění v kategorii Počin roku 2019 v soutěži Gloria musaealis.

Rekonstrukce Národního zemědělského muzea Valtice v roce 2019 přinesla nové prostory i moderní expozice. V rámci projektu financovaného z evropských fondů vznikly tři nové expozice – Národní expozice vinařství, Tajemný život v půdě a v novém podání také Krajina Lednicko-valtického areálu. Modernizace areálu přinesla i lepší podmínky pro uložení sbírkových předmětů i práci kurátorů.

Aby byla návštěva muzea zážitkem i pro děti

Tři nové expozice, nově přístupné prostory v podkroví muzea, lepší přístup pro návštěvníky s omezenou mobilitou a také zlepšení podmínek pro ukládání sbírkových předmětů. Rekonstrukce naší valtické pobočky byla skutečně rozsáhlá, ale věříme, že výsledek stojí za to. Nové expozice jsou tvořeny tak, aby pracovaly s emocemi a smysly návštěvníků. Při jejich tvorbě byly použity principy zážitkové pedagogiky, což ocení zejména rodiny s dětmi a školní výpravy.

Projekt Modernizace areálu a zefektivnění správy podsbírek Národního zemědělského muzea Valtice byl financován z programu Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) Evropské unie a Ministerstvem zemědělství, které je zřizovatelem muzea.

Gloria musaealis

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis již osmnáctým rokem upozorňuje na špičkové výkony muzejních institucí. Muzejní počin roku: soutěžním projektem může být jakákoli aktivita muzea, jejímž výsledkem je významné a dlouhodobé zkvalitnění sbírkotvorné činnosti, péče o sbírky, či služeb poskytovaných veřejnosti. Jedná se např. o vývoj nové technologie péče o sbírky případně její ověření v praxi; zvláště významné obohacení sbírek; záchrana lokality významné pro ochranu přírody a krajiny nebo pro ochranu kulturního dědictví, případně umožnění jejího využívání veřejností.

Slavnostní předávání Cen Gloria musaealis za rok 2019 proběhne v úterý 6. října 2020 od 14 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

10. 7. 2020; TZ: Národní zemědělské muzeum

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Soví voliéry Borová Lada budou otevřeny v květnu

Foto: Puštík bělavý/NP Šumava

Šumavský národní park otevře Soví voliéry v Borových Ladách na Prachaticku později než obvykle.

Nejmodernější vlaky přijíždí na české koleje

Foto: ComfortJet/MDČR

Cestující by mohly ComfortJety svézt ještě před létem.

Do Zoo Brno se po 30 letech vrátili pelikáni

Do Zoo Brno se po 30 letech vrátili pelikáni /foto: Michaela Jerhotová

Ptáci dorazili na Mniší horu ze Zoo Hluboká, která řešila jejich umístění po prosincové sněhové kalamitě, kdy...

Tip na wellness v Maďarsku. Letošní sezóna v Termálních a zážitkových lázních a Kempu Lipót

Levná dovolená Maďarsko v kempu 2024. Termální lázně a zážitkové lázně Lipót

Termální a zážitkové lázně a Kemp Lipót se začínají připravovat na letošní sezónu. Lázně a kemp budou otevřeny...

reklama
reklama
reklama reklama