Řešení Prahy 6 podle studie Baba 1932

Praha 6 se ujala koordinace dopravních staveb a staveb vybavenosti v prostoru Baba centrum.

Projekt byl zadán v roce 2022 na základě dohody investorů v území (provozovatelů) a městské části. Následně byla zadána studie, která měla za úkol zkoordinovat všechny záměry v území, zejména dopravního charakteru, navázat na studii hlavního města Baba 1932 a především nalézt dopravní řešení křižovatky Na Štáhlavce/ Matějská/ Šárecká, která byla dvakrát neúspěšně řešena v rámci projektu TSK – Rekonstrukce Šárecké ulice.

Hlavním cílem je sjednocení zájmů obce a investorů v místě i ve vazbě na dopravní obslužnost, jelikož se jedná o mix soukromých a obecních pozemků.

„Studie byla připravena ve spolupráci s památkáři a má vytvořit nové pojetí přístupového místa do lokality funkcionalistických vil Baba 1932," říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Tato oblast si zachovala podobu 70. let minulého století, průběžně jen chátrala a nezareagovala na současné potřeby. Zároveň se zde v současné době sešlo několik dopravních záměrů (TSK, DPP, OPP MHMP a MČ Praha 6), které bylo nezbytné vzájemně koordinovat, a to prostorově i časově. Přitom se přihlíželo i na současné nedostatky (nepřipojení usedlosti Kodymka, neřešení návštěvnických parkovacích ploch pro restauraci U Matěje a dopravní napojení ulice Starého i Nathanaelky) s cílem dosáhnout vzájemné koordinace a funkčnosti.

Obecně se jedná o dosti neutěšenou část Baby. Velké asfaltové plochy způsobují v létě zbytečné prohřívání vzduchu, zcela chybí stromy, najdeme zde pouze jedovaté tisy, zcela chybí vodní prvky. V rámci této studie řeší architekt i vlastní podobu nákupního centra, která byla nutná pro stanovení základních regulačních limit, konkrétní podoba nákupního centra bude předmětem dalšího stupně dokumentace investora. Na straně obce zůstane zajištění dokumentace a realizace výše zmíněných dopravních staveb.

V budoucnu by tak například usedlost Kodymka a restaurace Na staré faře díky kruhovému objezdu získala po padesáti letech znovu normální, regulérní, rovnoprávné dopravní napojení. Tvarováním křižovatky se vrátí důstojnější před-prostor restauraci Na staré faře, což bude „drobná reminiscence“ na původní rybníček, který se v tomto prostoru dříve nacházel.

27. 2. 2024; TZ: ÚMČ Praha 6

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Pražské povstání 1945

Foto: Na všech důležitých místech v Praze vyrostly barikády/Národní muzeum

Pietní místa spojená s Pražským povstáním v květnu roku 1945 připomíná interaktivní mapa.

Pivobraní v Praze

Foto: pivobraní/ÚMČ Praha 3

Žižkovská Parukářka se opět stane místem, kde si můžete vychutnat lahodný mok. O víkendu 31. května a 1. června...

Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Foto: Generální ředitelství cel

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti, který v zavazadle...

V pátek 3. května se opět roztočí Letenský kolotoč

Letenský kolotoč/NTM

Národní technické muzeum v pátek 3. května roztočí na další sezónu opravený Letenský kolotoč.

reklama
reklama
reklama