Šípkový čaj pro zimní večery

Určitě nepotřebujete umělý vitamin C, protože šípky jsou jeho přirozeným zdrojem. Obsahují více než 200 mg vitamínu C ve100 gramech dužiny, ale také vitamíny A a B, draslík, hořčík a třísloviny.

Sběr není vhodný po zmrznutí, jak se dříve tradovalo, protože pak obsah vitamínu C klesá. Šípky sušíme zvolna a dáváme pozor, aby v troubě neprošly vyšší teplotou, než je 100°C.

Známá léčivka i nápoj usnadňující relaxaci

Čaj ze šípků má močopudné účinky, působí proti zánětům močových cest, zklidňuje organizmus. Může se užívat i dlouhodobě.

Šípky se nepřevařují z důvodu ztráty většiny vitamínu C, ale přelévají se horkou vodou. Nechají asi půl hodiny odstát. Macerát ze šípků se dá použít znovu. Obvykle se k němu pro zvýraznění chuti přidávají další přísady jako například zázvor, skořice, hřebíček, badyán, rakytník nebo ovoce sušené či nakládané v cukru.

Naše babičky připravovaly ze šípků výborné marmelády nebo víno.

26.11.2016; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Praktické rady ke zdravé výživě

Obrázek: SZU

Hlavním nástrojem pro sestavení vyvážené a pestré stravy je Pyramida výživy, která pomáhá vizualizovat proporce...

Kolagen, nebo placebo?

Ilustrační foto: Praha Press

V regálech i na internetu to vypadá, že kdo nevezme doplněk stravy na klouby, jako by se ani nehýbal.

Dutina ústní jako zrcadlo celkového zdraví

Ilustrační foto: pixabay.com

Co prozradí váš jazyk o trávení, imunitě i hormonální nerovnováze? Bílý povlak na jazyku, zápach z úst, nebo...

Z dovolené bez svrabového suvenýru?

Ilustrační foto: Praha Press

Léto, moře, slunce… a svrab. Ne, to není špatný vtip, ale realita, se kterou se v online poradně Lékárna.cz setkáváme...

reklama reklama