Fazole a jedy?
Fazole jsou oblíbené ve všech kuchyních světa, ale málokdo si uvědomuje, že nezralé mohou být jedovaté.
Fazolů je známo na padesát druhů. U nás se nejvíce pěstuje fazol obecný. Fazol šarlatový je využíván nejen v kuchyni, ale také jako krásně kvetoucí popínavá rostlina, roste až do výšky 8 metrů.
Fazole obsahují až 25% bílkovin, z vitamínů obsahují zejména A, komplex vitamínů B. Protože mnozí rádi experimentují s vegetariánstvím, upozorňujeme, že nezralé fazole obsahují jedovaté látky, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková.
11.8.2016; Stanislava Nopová
Komentáře
K článku bylo přidáno 1 komentář.
Alena 29.8.2016 19:07
Fazole jsou u nás nedoceněnou potravinou. Já je pravidelně zařazuji dětem do jídelníčku jednou za dva týdny.Že nezralé mohou být jedovaté je pro mě novinka a díky za info.
Ochrana před klíšťaty

Chraňte se před klíšťaty, která sají krev a mohou přenášet životu nebezpečné infekce!
Žloutenka A se u nás rychle šíří

Kontakt s infikovaným může ohrozit i plány dětí na prázdniny. České hygienické stanice varují, že žloutenka...
Výzkum odhalil detaily fungování enzymu, který reguluje sodík v těle

Mechanismus regulace enzymu E3 ubikvitin ligasy Nedd4-2 poprvé podrobně popsal tým Veroniky Obšilové z Fyziologického...