Fazole a jedy?

Fazole jsou oblíbené ve všech kuchyních světa, ale málokdo si uvědomuje, že nezralé mohou být jedovaté.

Fazolů je známo na padesát druhů. U nás se nejvíce pěstuje fazol obecný. Fazol šarlatový je využíván nejen v kuchyni, ale také jako krásně kvetoucí popínavá rostlina, roste až do výšky 8 metrů.

Fazole obsahují až 25% bílkovin, z vitamínů obsahují zejména A, komplex vitamínů B. Protože mnozí rádi experimentují s vegetariánstvím, upozorňujeme, že nezralé fazole obsahují jedovaté látky, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková.

11.8.2016; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 1 komentář.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Alena 29.8.2016 19:07

Fazole jsou u nás nedoceněnou potravinou. Já je pravidelně zařazuji dětem do jídelníčku jednou za dva týdny.Že nezralé mohou být jedovaté je pro mě novinka a díky za info.

Ochrana před klíšťaty

Foto: klíště/nzip.cz

Chraňte se před klíšťaty, která sají krev a mohou přenášet životu nebezpečné infekce!

Žloutenka A se u nás rychle šíří

Žloutenka typu A/ecdc.europa.eu

Kontakt s infikovaným může ohrozit i plány dětí na prázdniny. České hygienické stanice varují, že žloutenka...

Učíme se, vybavujeme si a zapomínáme

Obrázek: AV ČR

Co dokáže paměť a jak ji přelstít?

Výzkum odhalil detaily fungování enzymu, který reguluje sodík v těle

Struktura Nedd4-2 získaná pomocí kryo-elektronové mikroskopie: C2, doména vázající vápník (broskvová); WW1 doména (světle fialová); L oblast (šedá); WW4 doména (modrá); HECT N-lobe, N-lalok katalytické HECT domény (světle zelená); HECT C-lobe, C-lalok katalytické HECT domény (tmavě zelená). Zdroj: Fyziologický ústav AV ČR

Mechanismus regulace enzymu E3 ubikvitin ligasy Nedd4-2 poprvé podrobně popsal tým Veroniky Obšilové z Fyziologického...

reklama reklama