Fazole a jedy?

Fazole jsou oblíbené ve všech kuchyních světa, ale málokdo si uvědomuje, že nezralé mohou být jedovaté.

Fazolů je známo na padesát druhů. U nás se nejvíce pěstuje fazol obecný. Fazol šarlatový je využíván nejen v kuchyni, ale také jako krásně kvetoucí popínavá rostlina, roste až do výšky 8 metrů.

Fazole obsahují až 25% bílkovin, z vitamínů obsahují zejména A, komplex vitamínů B. Protože mnozí rádi experimentují s vegetariánstvím, upozorňujeme, že nezralé fazole obsahují jedovaté látky, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková.

11.8.2016; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 1 komentář.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Alena 29.8.2016 19:07

Fazole jsou u nás nedoceněnou potravinou. Já je pravidelně zařazuji dětem do jídelníčku jednou za dva týdny.Že nezralé mohou být jedovaté je pro mě novinka a díky za info.

Praktické rady ke zdravé výživě

Obrázek: SZU

Hlavním nástrojem pro sestavení vyvážené a pestré stravy je Pyramida výživy, která pomáhá vizualizovat proporce...

Kolagen, nebo placebo?

Ilustrační foto: Praha Press

V regálech i na internetu to vypadá, že kdo nevezme doplněk stravy na klouby, jako by se ani nehýbal.

Dutina ústní jako zrcadlo celkového zdraví

Ilustrační foto: pixabay.com

Co prozradí váš jazyk o trávení, imunitě i hormonální nerovnováze? Bílý povlak na jazyku, zápach z úst, nebo...

Z dovolené bez svrabového suvenýru?

Ilustrační foto: Praha Press

Léto, moře, slunce… a svrab. Ne, to není špatný vtip, ale realita, se kterou se v online poradně Lékárna.cz setkáváme...

reklama reklama