Fazole a jedy?
Fazole jsou oblíbené ve všech kuchyních světa, ale málokdo si uvědomuje, že nezralé mohou být jedovaté.
Fazolů je známo na padesát druhů. U nás se nejvíce pěstuje fazol obecný. Fazol šarlatový je využíván nejen v kuchyni, ale také jako krásně kvetoucí popínavá rostlina, roste až do výšky 8 metrů.
Fazole obsahují až 25% bílkovin, z vitamínů obsahují zejména A, komplex vitamínů B. Protože mnozí rádi experimentují s vegetariánstvím, upozorňujeme, že nezralé fazole obsahují jedovaté látky, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková.
11.8.2016; Stanislava Nopová
Komentáře
K článku bylo přidáno 1 komentář.
Alena 29.8.2016 19:07
Fazole jsou u nás nedoceněnou potravinou. Já je pravidelně zařazuji dětem do jídelníčku jednou za dva týdny.Že nezralé mohou být jedovaté je pro mě novinka a díky za info.
Praktické rady ke zdravé výživě

Hlavním nástrojem pro sestavení vyvážené a pestré stravy je Pyramida výživy, která pomáhá vizualizovat proporce...
Kolagen, nebo placebo?

V regálech i na internetu to vypadá, že kdo nevezme doplněk stravy na klouby, jako by se ani nehýbal.
Dutina ústní jako zrcadlo celkového zdraví

Co prozradí váš jazyk o trávení, imunitě i hormonální nerovnováze? Bílý povlak na jazyku, zápach z úst, nebo...
Z dovolené bez svrabového suvenýru?

Léto, moře, slunce… a svrab. Ne, to není špatný vtip, ale realita, se kterou se v online poradně Lékárna.cz setkáváme...