Možná trpíte celiakií a ani to nevíte

Toto onemocnění je u nás diagnostikováno u 4 000 osob, ale některé zdroje uvádějí, že jím trpí až 1% populace, která o své nemoci vůbec neví. Celiakie se objevuje častěji u žen než u mužů. Je dědičná z 18% u nejbližších příbuzných.

Celiakie je autoimunní onemocnění, jehož původ není znám. Projevuje se po různě dlouhé době konzumace obilovin s obsahem lepku neboli glutenu, tvorbou protilátek, které napadají sliznici střeva. Lepek v podstatě působí na střevo jako jed. Opakovaná konzumace lepku způsobuje zánět střevní sliznice, kde mizí klky a mikroklky, což zapříčiňuje narušení schopnosti normálního trávení potravy. Živiny se pak nedostávají v plné šíři do těla, jak u zdravého člověka.

Projevy celiakie u dětí a dospívajících

U dětí se celiakie nejdříve objevuje v období po podání krupičné kaše, piškotů nebo jiných potravin obsahujících lepek. Děti nepřibírají na váze, mají průjmy, viditelně nafouklé břicho a tenké končetiny. Jsou plačtivé, trpí nechutenstvím a bez zájmu o okolí. Zaostávají za vrstevníky svým vývojem.

U mládeže způsobuje celiakie opožděnou funkci pohlavních orgánů, opožděnou pubertu, poruchy menstruace, ale také srdeční vady, zánět štítné žlázy nebo poruchy nervového systému.

Celiakie dospělých

U dospělých vzniká toto onemocnění většinou v těhotenství, po porodu, potratu, operaci, vážném infekčním onemocnění nebo prožitých psychických traumatech jako je úmrtí blízké osoby nebo náročný rozvod.

Celkově se postižený cítí být unavený, trpí chudokrevností, snižuje se mu hmotnost, zvyšuje se řídnutí kostí i kazivost zubů. Porucha trávení se projevuje bolestmi břicha, ale také nadýmáním, pocitem nafouklého břicha, zvracením, chronickými průjmy. Celiakii provází mnoho kožních projevů od aftů v ústech, záněty kůže, akné a alergie.

Málokdo by u sebe hledal onemocnění celiakií skrytým za opakovanými nemocemi horních cest dýchacích, sennou rýmou, astmatem, či sníženou obranyschopností. Pokud se celiakie neléčí, může dojít k vážnému poškození střev, což mimo jiné zvyšuje riziko rakoviny tenkého střeva. Pacienti s tímto onemocněním bývají náchylnější k cukrovce, infekcím a dalším chorobám včetně psychických nemocí.

Bezlepková dieta do konce života

Nesnášenlivost lepku je trvalá a zatím není vyléčitelná. Základem léčby je vyloučit lepek ze stravy, to znamená, že lidé s celiakií nesmějí jíst výrobky z obilí. Dietu pacienti zahajují na pokyn lékaře s doplňkovými informacemi, co jíst mohou.

S akutní celiakií je nutné dodržovat další omezení, například vynechat ve stravě mléko a mléčné výrobky, je nevhodné konzumovat potraviny tučné, dráždivé a kysané. Pak je možné konzumovat vše, kromě potravin obsahujících lepek. Doplňkem diety by měla být každodenní pohybová aktivita důležitá pro uvolnění endorfinů, které nemocného pomohou zbavit se stresu.

Dodržováním diety sliznice tenkého střeva postupně regeneruje. Po několika dnech až týdnech dojde k zahojení střeva, avšak to neznamená, že lze s bezlepkovou dietou skončit, naopak. Nemocní celiakií by měli bezlepkovou dietu dodržovat po zbytek života.

Nejlepší je kupovat výrobky certifikovaných výrobců

Bezlepkové potraviny jsou označené jako přeškrtnutý klas nebo slovně, že potravina lepek neobsahuje. Nepřítomnost lepku garantuje výrobce. Vždy je třeba číst složení potravin a nebrat výrobky, pokud obsahují pšeničný škrob, modifikovaný škrob nebo mají označení E-1422, E-1442. Je potřeba dávat také pozor na dochucovadla, potravinářská barviva a umělá sladidla. Všechny suroviny, ze kterých se vaří, by měly být bezlepkové.

Široký sortiment potravin bez lepku a výběr naleznete na webovém portálu a e-shopu www.CELIDIA.cz, který byl založen jako odezva na stále stoupající poptávku po bezlepkových potravinách, zdravé výživě a potravinách pro diabetiky. V nabídce naleznete mnoho potravin bezlepkové diety od základních surovin, jako je kukuřičná nebo pohanková mouka, až po bezlepkové tyčinky a sladkosti.

Sledujte také naše recepty na: www.celidia.cz/recepty které vám pomohou během diety.

Bezlepková dieta do konce života? To ale neznamená, že budete trpět. Naštěstí existuje množství receptů, které váš život zpříjemní a obohatí. Vybrali jsme pro vás jeden z moderních receptů na muffiny z receptáře, který najdete na portálu www.celidia.cz.

Chtěli byste pro svou návštěvu připravit nějaké sladké rychlé pohoštění, ale musíte si dávat pozor na to, aby moučník neobsahoval lepek? Co takhle vyzkoušet výborné a rychlé bezlepkové muffiny?

Ingredience

4 vejce
1 vanilkový cukr light
250 g moučkového cukru
200 ml oleje
250 g tvarohu
6 lžic mléka
250 g Jáhlové mouky
50 g Pohankové mouky
1 bezlepkový prášek do pečiva

 

Postup přípravy

Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem umícháme do pěny. Postupně přidáváme olej, mouky s práškem do pečiva, mléko a tvaroh. Nakonec vmícháme připravený tuhý bílkový sníh.

Formy na muffiny plníme do jedné poloviny připraveným těstem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C.

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Foto: klíště/pixabay

V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější

Foto: Lesy ČR

Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz.

Covid skončil, covidismus zůstal

Ilustrační foto: pixabay.com

Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?

Státní veterinární správa nařídila stáhnout kuřecí se salmonelou

Ilustrační foto: pixabay

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely...

reklama reklama