Pažitka
Oblíbená bylinka našich zahrádek.
Pažitka je populární naťovou zeleninou i okrasnou rostlinou. Její užití je známé již z doby před Kristem v Asii, Egyptě a později i starověkém Římě.
Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (až 100 mg ve 100 g čerstvé hmoty; většinou se množství pohybuje mezi 56 až 66 mg ve 100 g čerstvé hmoty), dále obsahují provitamín A, vitamín B2, silici se sírou (typické pro rostliny rodu Allium), minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa aj.). Množství obsahových látek je v sezónně proměnlivé, vyšší hodnoty vitaminu C byly zjištěny u mladých listů na začátku sezóny. Má cibulové aroma způsobené organickými sloučeninami síry typickými pro druhy rodu Allium, které jsou známé i protizánětlivými účinky.
Používá se čerstvá
Nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí skladováním své aroma. Lepší je pažitku skladovat zmraženou nebo pouze udržovat při bodu mrazu, což prodlužuje životnost obsažených živin.
V kuchyni má široké využití
Celá rostlina je jedlá, květy se pak dají využívat na saláty. Ochucují se jí soli, másla, sýry, omáčky nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni. Přidává se i k lehkým rybím specialitám. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři.
Zdroj: Wikipedia.org
SN
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Motýl, symbol naděje pro onkologické pacienty

Motýl je značkou nové biotechnologické firmy Taveren Therapeutics, která vznikla při Ústavu organické chemie a biochemie...
Časný záchyt výdutě břišní aorty zachraňuje životy

Lékaři za první půlrok fungování screeningu v Česku odhalili 100 výdutí břišní aorty. 10 z nich bylo před prasknutím.











































