Pórek na zahrádkách nechybí
Pór je nenápadná, dekorativní a čistě vyhlížející zelenina. V chuti je jemnější než cibule, a navíc má zajímavé složky, které pomáhají lidskému organismu bránit se proti mnoha onemocněním.
Z dostupných zdrojů se dozvídáme, že pravidelná konzumace této zeleniny omezuje rizika vzniku některých druhů rakoviny. Vzhledem k tomu, že je pórek bohatým zdrojem antioxidantů, pomáhá bojovat s řadou civilizačních onemocnění. Výzkumy naznačují, že chrání před vlivy stárnutí a podporuje mozkové funkce.
Pórek obsahuje látky, u nichž se předpokládá, že mohou pomoci snížit výskyt chronických zánětů v těle a chránit zdraví srdce i cév, navíc se podle všeho podílejí na stabilizaci krevního tlaku, cukru v krvi i omezení tvorby krevních sraženin, což vede ke snížení rizika mrtvice a infarktu. Obsahuje alicin a kaempferol, látky vyznačující se antimikrobiálními vlastnostmi, zejména pak alicin vykazuje účinky proti bakteriím, plísním a virům.
Obsahuje vitamíny, provitamín A, B1, B6, C), E, betakaroten, lutein. Minerální látky v pórku jsou například draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen; dále obsahuje alicin a zeaxantin. Díky sirným silicím zvyšuje chuť k jídlu, působí pozitivně na činnost zažívacích orgánů a ledviny. V lidovém léčitelství se pórek používal proti bolestem v krku, zánětům v dutině ústní nebo při revmatických obtížích.
Opatrně při konzumaci
Přes všechny pozitivní vlastnosti existuje jedno omezující doporučení: protože pórek obsahuje vyšší množství solí kyseliny šťavelové, osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by si měli také dávat pozor.
Použití v gastronomii
Pór je široce užívaný do polévek a omáček, neměl by chybět ani jako přísada při vaření ryb, ale také jehněčího masa. Římané připravovali z mladého póru i salát. V Anglii a Americe je považován za zeleninu, zatímco v Evropě a zejména ve Francii je řazen i jako koření.
Zdroj. Wikipedia.org
SN
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Praktické rady ke zdravé výživě

Hlavním nástrojem pro sestavení vyvážené a pestré stravy je Pyramida výživy, která pomáhá vizualizovat proporce...
Kolagen, nebo placebo?

V regálech i na internetu to vypadá, že kdo nevezme doplněk stravy na klouby, jako by se ani nehýbal.
Dutina ústní jako zrcadlo celkového zdraví

Co prozradí váš jazyk o trávení, imunitě i hormonální nerovnováze? Bílý povlak na jazyku, zápach z úst, nebo...
Z dovolené bez svrabového suvenýru?

Léto, moře, slunce… a svrab. Ne, to není špatný vtip, ale realita, se kterou se v online poradně Lékárna.cz setkáváme...