Švestky vyplavují toxiny z těla

Švestky se využívají do koláčů, ovocných knedlíků, ke kompotování, na povidla a po zkvašení se z nich pálí destiláty, nejoblíbenější je moravská slivovice. Švestky ale mají navíc kvality, o kterých mnozí z nás nevědí.

Toto ovoce obsahuje velké množství pektinů, jablečnou kyselinu, tříslovinu a vlákninu. Vláknina ze švestek vás zasytí, pomáhá při hubnutí a při vstřebávání cukrů. Průměrně dle druhu švestek je obsah cukru od 7 do 15 gramů na 100 gramů tohoto ovoce. Obsahují velké množství antioxidantů, více než jiné ovoce, proto působí na zlepšování imunity.

Široké spektrum využití pro naše zdraví

Švestky obsahují komplex vitamínů B a vitamin E. Mají tak vliv na kvalitu kůže a vlasů, posilují imunitu. Podporují výkonnost, zklidňují nervy a jsou vhodné při menopauze. Důležitý je také obsah minerálů jako jsou draslík, vápník, železo, fosfor i hořčík, které chrání před osteoporózou.

Pomáhají udržovat dobrou hladinu cholesterolu v krvi i snížit vysoký tlak. V lidovém léčitelství se zralé švestky používaly proti zácpě, sušené švestky pro čištění krve a střev. Nově se sušené švestky využívají při dietě díky schopnosti vyplavovat toxiny z těla.

2.3.2017; Stanislava Nopová

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Foto: klíště/pixabay

V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná.

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější

Foto: Lesy ČR

Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz.

Covid skončil, covidismus zůstal

Ilustrační foto: pixabay.com

Covid skončil, covidismus zůstal. Jak dlouho zůstanou hlavy národa v písku?

Státní veterinární správa nařídila stáhnout kuřecí se salmonelou

Ilustrační foto: pixabay

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely...

reklama reklama