Švestky vyplavují toxiny z těla
Švestky se využívají do koláčů, ovocných knedlíků, ke kompotování, na povidla a po zkvašení se z nich pálí destiláty, nejoblíbenější je moravská slivovice. Švestky ale mají navíc kvality, o kterých mnozí z nás nevědí.
Toto ovoce obsahuje velké množství pektinů, jablečnou kyselinu, tříslovinu a vlákninu. Vláknina ze švestek vás zasytí, pomáhá při hubnutí a při vstřebávání cukrů. Průměrně dle druhu švestek je obsah cukru od 7 do 15 gramů na 100 gramů tohoto ovoce. Obsahují velké množství antioxidantů, více než jiné ovoce, proto působí na zlepšování imunity.
Široké spektrum využití pro naše zdraví
Švestky obsahují komplex vitamínů B a vitamin E. Mají tak vliv na kvalitu kůže a vlasů, posilují imunitu. Podporují výkonnost, zklidňují nervy a jsou vhodné při menopauze. Důležitý je také obsah minerálů jako jsou draslík, vápník, železo, fosfor i hořčík, které chrání před osteoporózou.
Pomáhají udržovat dobrou hladinu cholesterolu v krvi i snížit vysoký tlak. V lidovém léčitelství se zralé švestky používaly proti zácpě, sušené švestky pro čištění krve a střev. Nově se sušené švestky využívají při dietě díky schopnosti vyplavovat toxiny z těla.
2.3.2017; Stanislava Nopová
Komentáře
K článku bylo přidáno 0 komentářů.
Tento článek neobsahuje žádné komentáře.
Motýl, symbol naděje pro onkologické pacienty

Motýl je značkou nové biotechnologické firmy Taveren Therapeutics, která vznikla při Ústavu organické chemie a biochemie...
Časný záchyt výdutě břišní aorty zachraňuje životy

Lékaři za první půlrok fungování screeningu v Česku odhalili 100 výdutí břišní aorty. 10 z nich bylo před prasknutím.











































