Zahradní bylina libeček jako koření i lék

Libeček je oblíbená bylinka našich zahrad. Většinou je využívána v gastronomii pro svoje silné aroma připomínající kupované tekuté polévkové koření.

Listy libečku přidané do salátů, polévek, omáček a pomazánek, dotváří potravinám nezaměnitelnou chuť i vůni. Stačí pár lístků nakrájených na malé kousky a jídlo dostane tu správnou sílu. Do polévek a vývarů se obvykle dává jeden celý list i s řapíkem.

Domácí lékárna

Libeček lékařský, jak napovídá jeho oficiální název, je odedávna využíván v léčitelství. Používá se odvar z kořene. Pokud libeček nepěstujete, dá se koupit sušená droga nebo je součástí některých bylinných čajů.

V minulosti byla tato rostlina ceněna pro močopudný a antibakteriální účinek při problémech s močovým ústrojím. Vzhledem k silnému účinku se ale nedoporučuje při zánětech ledvin a ledvinové nedostatečnosti.

Odvar z libečku má zklidňující účinek na trávicí trakt, je doporučován při nadýmání. Má také vliv na zklidnění menstruačních potíží. Uplatňuje se i jako prostředek zlepšující odkašlávání při zánětech dýchacího ústrojí.

Stanislava Nopová

 

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Praktické rady ke zdravé výživě

Obrázek: SZU

Hlavním nástrojem pro sestavení vyvážené a pestré stravy je Pyramida výživy, která pomáhá vizualizovat proporce...

Kolagen, nebo placebo?

Ilustrační foto: Praha Press

V regálech i na internetu to vypadá, že kdo nevezme doplněk stravy na klouby, jako by se ani nehýbal.

Dutina ústní jako zrcadlo celkového zdraví

Ilustrační foto: pixabay.com

Co prozradí váš jazyk o trávení, imunitě i hormonální nerovnováze? Bílý povlak na jazyku, zápach z úst, nebo...

Z dovolené bez svrabového suvenýru?

Ilustrační foto: Praha Press

Léto, moře, slunce… a svrab. Ne, to není špatný vtip, ale realita, se kterou se v online poradně Lékárna.cz setkáváme...

reklama reklama