Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější

Středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz.

Paroháč ve vlastní šťávě, Litvínovský divočák nebo třeba Zvěřináček. Tyto i další výrobky ze zvěřinového masa pro zákazníky nově připravují Lesy České republiky. A to díky středisku zpracování zvěřiny a masné výroby, které státní podnik vybudoval v Krušných horách, konkrétně v obci Klíny.

„Zvěřina je zdravá a ekologická potravina. My ji nabízíme už řadu let, ale dosud to bylo zpravidla ve formě celého kusu zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo. Teď se to vůbec poprvé v historii Lesů ČR mění a my přicházíme s rozbouranou zvěřinou, rozdělenou po svalových částech a s hotovými výrobky,“ říká generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Výstavba střediska započala v květnu 2023, dokončena byla v říjnu 2023, přičemž zkušební provoz je naplánovaný do konce května. Po veterinárním auditu bude zahájen prodej do maloobchodní sítě. Celkové náklady na výstavbu představují 15 milionů korun.

Zpracovávat se bude šest druhů zvěře – jelen evropský /34 procent/, prase divoké /28 procent/, srnec obecný /21 procent/, jelen sika /sedm procent/, daněk evropský /pět procent/ a muflon evropský /pět procent/. Letos by to mělo být 70 tun zpracované zvěřiny, od příštího roku 100 tun, což je optimální kapacita při stávajícím počtu zaměstnanců.

Veškerá nabízená zvěř bude z režijních honiteb Lesů ČR spadajících pod Oblastní ředitelství severní Čechy a tamních lesních správ.

„Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet dle lovecké sezóny a také ročního období – některé produkty budou k dispozici na grilovací sezonu a některé třeba jen na Vánoce nebo Velikonoce. Příkladem může být safari na grilu nebo vinná klobása,“ vysvětlil náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Základem pro výrobu jsou staré a prověřené recepty bez použití barviv, velkého množství konzervantů a bez mouky. Všechny produkty jsou bezlepkové. Podstatná část výrobků půjde do velkoobchodní sítě, například do hotelů, restaurací, vývařoven a nemocnic.  S maloobchodním prodejem se počítá zejména v severočeském regionu, v Hradci Králové a Praze.

Zájemcům o zvěřinové maso z Krušných hor budou k dispozici internetové stránky www.masozlesa.cz, e-shop pak spustíme 1. září. Předpokládá se postupné vytvoření odběrných míst, a to zejména ve větších městech severočeského a středočeského regionu.

13. 3. 2024, TZ: Lesy České republiky

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

Mazané borelie

Foto:  Vizualizace prostupu borelie stěnou cévy. Hnědě a zeleně jsou znázorněny dvě sousedící endoteliální buňky tvořící stěnu cév. Borelie (žlutě) se je nesnaží provrtat, ale spíš se do ní zanořuje. Hledá „skulinku“ ve spoji buněk v místě, kde k sobě úplně nedoléhají.

Vědci detailně popsali první okamžiky infekce lymské boreliózy.

Motýl, symbol naděje pro onkologické pacienty

Založení firmy Taveren Therapeutics. Zleva: RNDr. Jiří Moos, ředitel i&i Prague; Miroslav Tvrzník, ředitel divize M&A a obnovitelných zdrojů společnosti bpd partners; Dr. Zuzana Kečkéšová, ÚOCHB; prof. Jan Konvalinka, ředitel ÚOCHB; MUDr. Milan Prášil, ředitel IOCB Tech (Foto: Tomáš Belloň/ÚOCHB)

Motýl je značkou nové biotechnologické firmy Taveren Therapeutics, která vznikla při Ústavu organické chemie a biochemie...

Mražené ovoce s pesticidy

Ilustrační foto: sweetlouise/pixabay

dTest: Mražené jahody tíží pesticidy. Tři značky propadly.

Časný záchyt výdutě břišní aorty zachraňuje životy

iIustrační foto/Sasint, pixabay

Lékaři za první půlrok fungování screeningu v Česku odhalili 100 výdutí břišní aorty. 10 z nich bylo před prasknutím.

reklama reklama